Trumpův politický program: Jděte pryč!

Jděte, odkud jste přišly, tweetoval v sobotu americký prezident Donald Trump na adresu čtyř demokratek ze Sněmovny reprezentantů s tmavou pletí. Těmito několika slovy shrnul jádro svého politického programu - snížení počtu imigrantů v USA za pomoci strachu a síly. Píše to agentura AP.

Už v kampani před minulým zvolením volal Jděte domů, když Mexičany označoval za násilníky a vrahy. Skrývaly se za tím jeho plány postavit na hranici zeď, zakázat lidem přicestovat do USA a ukončit ochranu přistěhovalců, kteří byli do USA přivezeni jako děti. A skrývalo to i jeho zastřenou otázku proč by USA měly přijímat tolik lidí ze "špinavých děr světa".

Teď je v pozadí snaha administrativy ukončit ochranu uprchlíků na jižní hranici a změnit obraz USA coby bezpečného přístavu uprchlíků.

Trumpovy činy a jeho někdy rasistické komentáře sice vyvolaly hněv, ale nezabránily mu v roce 2016 zvítězit a povzbudily některé z jeho stoupenců. S blížícími se novými volbami Trump přihazuje. V sobotu tweetem doporučil čtyřem zákonodárkyním, z nichž tři se narodily v USA a jedna v Somálsku, aby odešly, odkud přišly a pomohly řešit problémy ve svých zločinem zamořených zemích. Jejich pomoci je prý velmi zapotřebí a s odchodem nelze otálet.

Trumpova politika je často stejně přímočará jako jeho slova. Zákaz cest, který vyhlásil krátce po nástupu do funkce, byl zformulován jako snaha vyloučit možnost příjezdu islámských radikálů do USA. V upravené podobě pak zákaz podpořil soud. Administrativa se pokusila také prosadit odmítnutí lidí, kteří do USA přijdou mimo oficiální vstupy, Trump několikrát pohrozil uzávěrou celé jižní hranice. Přistoupil k ukončení příjmu uprchlíků z válkou postižených zemí, drasticky omezil počet přijímaných běženců.

V pondělí pak přišlo oznámení, které přesahuje předchozí azylová omezení - zakazuje vstup všem, kdo požádají na jižní hranici o azyl a předtím prošli jinou zemí. Pokud tento požadavek odolá u soudů, postihne desítky tisíc rodin středoamerických uprchlíků, kteří míří do USA z jihu. Mnozí utíkají před násilím a krajní chudobou.

From today's @FT #Trump #RacistPresident pic.twitter.com/CjldkI7QoK

— Banx (@Banxcartoons) July 16, 2019

Trump zápasí o zvládnutí rostoucí krize na hranici, jíž proudí měsíčně desítky tisíc lidí, většinou po celých rodinách. Výsledkem jsou přeplněná pohraniční zařízení a průtahy v rámci celého imigračního systému. Uprchlíci tráví týdny nacpáni do páchnoucích a špinavých center postavených původně pro krátkodobý pobyt. Týdny tam tráví i děti, které mají ale být umístěny do vládních středisek, jež zajistí školu, zdravotní péči a hračky. Šíří se nemoci, děti umírají.

Příkoří zažívají i lidé sloužící na hranici. Vyšetřováno je 62 současných a osm bývalých zaměstnanců za výroky zveřejněné na facebooku. Zesměšňují uprchlíky i zákonodárce a mezi terči je i členka Sněmovny Alexandria Ocasiová-Cortezová, což je jedna ze čtveřice, na niž se nyní zaměřil Trump.

Republikáni obviňovali demokraty z průtahů řešení krize vytvářející se na hranici, Trump se upnul na svou pohraniční zeď a na rekordní dobu kvůli tomu ochromil chod vládních institucí, než ustoupil a prohlásil, že peníze našel jinde. I když mluví o humanitární krizi, stále své záměry hodlá prosadit prostřednictvím tvrzení o zločinnosti mezi uprchlíky. "Demokraté žertují (doopravdy tomu nevěří), když říkají, že je možné zastavit Zločin, Drogy, Obchodování s lidmi a Karavany bez pomoci zdi nebo ocelového plotu. Přestaňte si hrát a zajistěte Americe bezpečnost, jakou potřebuje," tweetoval v lednu. V debatě o karavanách migrantů tvrdil, že mezi těmito lidmi je mnoho zločinců.

Když obhajoval své nedávné tweety na adresu čtyř poslankyň, tvrdil, že v krvi nemá špetku rasismu. Když zdlouhavě hovořil v úterý k novinářům, sotva se zmínil o azylu a neohlásil žádnou zásadní změnu politiky. Zaměřil se na imigraci, mluvil o tom, jak Mexiko přitvrdilo ve snaze zabránit lidem dostat se k americké hranici, a rozplýval se nad přísností mexických zákonů. "Tyto zákony říkají, že je možné člověku říci 'Je mi líto, nemůžete dál. Jděte pryč'," tvrdil Trump.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké) imigrace uprchlíci rasismus

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 41 minutami

před 59 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy