Počet vražd v Mexiku je rekordní, gangy svádějí stále krutější boje

Počet vražd v Mexiku v letošním prvním pololetí vzrostl na dosud nejvyšší úroveň 14.603 osob ze 13.985 vražd za prvních šest měsíců 2018. Země je tak na cestě překonat rekordní loňský rok, kdy bylo zavražděno 29.111 osob. S odvoláním na stránky mexického úřadu pro veřejnou bezpečnost to uvedl agentura Reuters.

Mexiko se s násilím potýká roky, vlády v bojích s drogovými kartely často odstraňují jejich vůdce. To má za následek roztříštěnost gangů a stále krutější bratrovražedné boje.

Levicový prezident Manuel López Obrador, který do funkce nastoupil v prosinci, viní za růst násilí v zemi hospodářskou politiku předchozích administrativ. Uvedl, že jeho vláda si klade za cíl vymýtit korupci a sociální nerovnosti.

Boj proti zločineckým skupinám je důležitým testem prezidentova úřadu, který slíbil pokusit se o jiný přístup než jeho předchůdce. Problém má pomoci vyřešit nová policejní národní garda, která zahájila činnost v minulém měsíci.

Související

Vladimir Putin

Mexiko odmítlo požadavek Ukrajiny: Putina nezatkneme, není to naše věc

Mexické úřady nebudou schopny zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) během jeho plánované návštěvy v říjnu, kdy se bude konat inaugurace nové prezidentky Claudie Sheinbaumové. Uvedl to prezident Manuel López Obrador na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Mexiko Vražda Manuel López Obrador gangy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy