Tisíce Američanů vzdaly poctu senátoru Kennedymu

Boston - Na 50 tisíc Američanů přišlo v pátek do budovy knihovny prezidenta Johna F. Kennedyho v Bostonu, aby tam vzdaly poctu zemřelému senátoru Edwardu Kennedymu. Nad jeho rakví se potom večer na vzpomínkové slavnosti jen pro zvané hosty sešli i demokratičtí a republikánští politici, informuje v sobotu server BBC, agentura Reuters a televize CNN.

"V mnoha otázkách jsme se neshodli. Ale obdivuji jeho zaujetí pro své přesvědčení, jeho trpělivost s tvrdou a někdy i nudnou prací v legislativě, a jeho záhadný smysl pro to, kdy překlenout rozdíly," řekl republikánský senátor John McCain, který v roce 2008 prohrál boj o prezidentský post s Barackem Obamou.

"Pokud jste někdy potřebovali najít Teddyho v sále Senátu, vše, co jste pro to museli udělat, bylo naslouchat tomu zřetelnému hřmění smíchu, který se rozléhal sálem, když okouzlil své kolegy, nebo když je často přinutil volit za to, co ten den prosazoval," řekl demokratický senátor Chris Dodd.

"Vplížil se do mého srdce a než jsem si toho všiml, už ho kousek měl," řekl viceprezident Joe Biden, dlouholetý Kennedyho kolega ze Senátu. Biden také uvedl, že bez Edwarda Kennedyho by to tak vysoko nedotáhl.

Vzpomínkou slavnost přenášela živě televize CNN. "Schází mi naše boje na veřejnosti a vtipkování v zákulisí," řekl republikánský senátor Orrin Hatch, který se s Kennedym přátelil. Po Hatchově dlouhém projevu mu osobně přišla poděkovat Kennedyho žena Vicki.

Mnoho z řečníků vzpomnělo Kennedyho zálibu v jachtingu, jiní připomněli jeho velkorysost.

Na slavnosti promluvil i Joseph P. Kennedy II., jeden z 11 dětí Roberta a Ethel Kennedyových, který řekl, jak mu strýc pomáhal po smrti jeho otce. "Každý jeden z mých bratrů a sester potřeboval otce a my ho získali ve strýčkovi Teddovi. Jen jsme potřebovali někoho, koho bychom se mohli držet, a Teddy byl vždy poblíž," řekl Joseph P. Kennedy II.

Na odpolední veřejnou vzpomínkou slavnost přišly tisíce lidí. "Jen jsme chtěli vzdát naši úctu a poděkovat za všechno, co udělal," řekla Trisha McLaughlinová, jedna z těch, kdo do knihovny J. F. K. v Bostonu přišli.

Ceremonie na rozloučenou se senátorem Kennedym začaly ve čtvrtek soukromou rodinnou bohoslužbou v sídle Kennedyů ve vesnici Hyannis Port ve státě Massachusetts. Mše se zúčastnila také Kennedyho neteř Caroline, dcera prezidenta Kennedyho, a syn Patrick, který je členem amerického Kongresu.

Rakev s tělem senátora Kennedyho pak byla převezena do budovy knihovny prezidenta Johna F. Kennedyho v Bostonu, kde se s jedním z nejdéle sloužících amerických zákonodárců a posledním významným politikem z rodu Kennedyů mohla rozloučit také veřejnost.

V sobotu pak bude senátor Kennedy pohřben na Národním hřbitově v Arlingtonu vedle svých bratrů, prezidenta Kennedyho a senátora a prezidentského kandidáta Roberta Kennedyho. Soukromé mše před pohřbem v bazilice Our Lady of Perpetual Help se zúčastní i tři bývalí prezidenti: George W. Bush, Jimmy Carter a Bill Clinton. Čtvrtý žijící exprezident – George Bush starší – se pohřbu nezúčastní.

Smuteční řeč pronese současný americký prezident Barack Obama.

Senátor Edward Kennedy, který zemřel v úterý ve věku 77 let na rakovinu mozku, byl jediným z bratrů Kennedyových, který zemřel přirozenou smrtí. Nejstarší bratr Joe zahynul za 2. světové války, John a Robert byli zastřeleni při atentátech.

Související

Více souvisejících

Edward Kennedy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 5 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy