Američané načrtli novou protiraketovou obranu, bez radaru v Brdech

Washington - Barack Obama smetl ze stolu plán na americký radar v Brdech, jeden z největších projektů vlády jeho předchůdce George Bushe. Prezident ve čtvrtek oznámil, že jeho vláda přepracovala strategii protiraketové obrany.

Není v ní místo nejen pro radarovou základnu v Brdech, ale ani pro základny s protiraketami v Polsku.

S nimi počítal plán, který Bushův kabinet schválil před dvěma lety.

"Postavíme účinnější, mobilní štít proti raketám, který lépe odpoví na hrozby jednadvacátého století," oznámil prezident Obama.

Šéf Pentagonu Robert Gates informoval, že štít bude umístěný na lodích - budou na nich protirakety i malé radary.

Američané tento systém již mají. Nazvali jej Aegis a zkoušejí ho v Tichomoří.

Aegis vyvíjí a vyrábí firma Lockheed Martin.

Americké křižníky s protiraketami a radary by patrně pluly ve Středozemním moři a v severním Atlantiku.

"Nejprve rozmístíme lodě Aegis s protiraketami SM-3. Od roku 2015 bychom pak mohli rozmístit SM-3 také na zemi," oznámil Gates.

Potom podle něj může americká vláda vyjednávat s Evropany, mimo jiné s Čechy a Poláky o tom, zda by některé protirakety přijali na svém území. Tyto zbraně by však byly rozmístěny v terénu patrně až v době ohrožení. Na místo by je přepravily dopravní letouny.

Plán George Bushe, podle kterého měla být ve střední Evropě vybudována východní výspa protiraketové obrany před střelami z Íránu, dal Obama letos na jaře přezkoumat. Ve čtvrtek oznámil, že má lepší řešení.

Pentagon za jeden z důvodů pro změnu v protiraketové obraně označil to, že Aegis ochrání před íránskými střelami také americké spojence z jižní Evropy. To by obrana založená na radaru v Brdech a protiraketách v Polsku neumožnila.

Za přehodnocením amerických plánů stojí podle něj také to, že íránský vývoj raket dlouhého doletu není tak rychlý, jak americká špionáž předpokládala. A také to, že systém Aegis je levnější než původní projekt.

Američtí republikáni však Obamu obviňují, že ustoupil Rusku, které proti základnám protiraketové obrany v Česku a Polsku vehementně protestovalo. Tvrdilo, že radar bude z Brd sledovat jejich území.

Rusové změnu plánu přivítali.

V Česku ji kritizovala ODS, zato sociální demokraté a komunisté Obamu pochválili. Stejně jako generální tajemník NATO Anders Rasmussen.

Související

protiraketová obrana

KOMENTÁŘ: Zdroj stability i napětí. Před 50 lety se Moskva a Washington domluvily na omezení protiraketové obrany

Na pozadí současných vyhrocených vztahů mezi Západem a Moskvou stojí za to připomenout, že právě před půlstoletím vrcholila politika détente, neboli snaha uvolnit studenoválečné napětí mezi dvěma tehdejšími supervelmocemi. Sovětský vůdce Leonid Brežněv a americký prezident Richard Nixon podepsali 26. května 1972 v Kremlu smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní (SALT) a také smlouvu o omezení obrany proti balistickým raketám. Druhá, byť je veřejnosti méně známa, byla velmi pozoruhodná: necelých deset let od karibské krize, kdy Moskva a Washington balancovaly na pokraji jaderné války, přistoupily na princip vzájemně zaručeného zničení coby garanci míru a stability.
Protiraketový systém Aegis

NÁZOR: Na místě jsou rázná opatření vůči KLDR, soudí analytik

Severokorejský raketový program postupuje, varuje Richard Weitz, analytik z think tanku Hudson Institute. V komentáři pro server National Interest upozorňuje, že za uplynulý měsíc provokace Pchjongjangu zahrnovaly představení nových, obtížně detekovatelných střel s plochou dráhou letu, mobilních kolejových odpalovacích zařízení, vlastního tekutého raketového paliva i prototypu hypersonického kluzáku.

Více souvisejících

protiraketová obrana Radar

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy