Romney podle očekávání vyhrál republikánské primárky na Floridě

Tallahasse - Mitt Romney vyhrál primárky republikánských kandidátů na amerického prezidenta na Floridě. Naznačují to průběžné výsledky, které ve středu zveřejňuje televize CNN.

Nyní je sečteno 64 procent hlasů. Rozdíl mezi vedoucím Romneyem a druhým Newtem Gingrichem je propastný. Analytici v CNN se shodují, že o vítězi je rozhodnuto. Romney dosud získal 603 161 hlasů, Gingrich 399 813. Přepočteno na procenta: Pro bývalého guvernéra Massachusetts hlasovalo 47 procent voličů, pro někdejšího vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů 31 procent. Zbývající z republikánských kandidátů na amerického prezidenta Rick Santorum a Ron Paul zůstávají daleko vzadu. Kampaň na Floridě vzdali, protože ve "Slunečním státě" neměli šanci na úspěch.

Pro Santoruma podle předběžných výsledků hlasovalo 13 procent voličů, Paul má na kontě sedm procent. Volební místnosti na Floridě se otevřely v úterý v sedm ráno východoamerického času (hodinu po poledni SEČ). Hlasovalo se do sedmi hodin večer (do středy hodinu po půlnoci SEČ). Několik volebních míst se však uzavřelo až o hodinu později.

Primární volby na Floridě jsou čtvrtým dílem ze série hlasování, z nichž vzejde vyzyvatel demokratického prezidenta Obamy. Stranická shromáždění v Iowě vyhrál Santorum, primárky v New Hampshire Romney a v Jižní Karolíně Gingrich. Hlasování na Floridě je významné tím, že to bylo první klání republikánských uchazečů o prezidentskou nominaci v některém z lidnatých amerických států. Na šestnáctimilionové Floridě bylo v sázce 50 delegátů na srpnovou konvenci Republikánské strany. Delegáti jsou přidělováni kandidátům na základě hlasování v jednotlivých státech podle jejich lidnatosti. Na konvenci pak zvolí prezidentského kandidáta. Vítězství na Floridě pasovalo Romneyho na jasného favorita šňůry primárek v amerických státech. Po floridských primárkách má Romney 84 delegátů. Gingrich 27, Santorum 10 a Paul 8. Republikáni se ucházejí o 2286 delegátů nominační konvence. Vítěz by jich měl získat 1144.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Mitt Romney

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy