Republikán Romney se stal králem "superúterý"

Atlanta - Mitt Romney vyhrál volební "superúterý", v němž republikáni v deseti amerických státech rozhodovali o kandidátovi na prezidenta. Informuje o tom ve středu televize CNN.

Liberální mormon Romney svedl bitvu s konzervativním katolíkem Rickem Santorumem. Vyhrál ji v poměru 6:3.

Romney vyhrál úterní primárky republikánských kandidátů na prezidenta ve státech Massachusetts, Virginie, Vermont, Idaho, Ohio a Aljaška. Santorum, bývalý senátor za stát Pensylvánie, byl první v Oklahomě, Tennessee a Severní Dakotě.

V dalších primárkách v Georgii vyhrál Newt Gingrich, vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů z 90. let.

Georgia je Gingrichovým domovským státem. Výhra tam pro něj byla prestižní záležitostí a "povinností", stejně jako pro Romneyho vítězství v Massachusetts, kde byl do roku 2007 guvernérem.

Čtvrtý republikán vzadu, poslanec Sněmovny reprezentantů z Texasu Ron Paul, zůstává po "superúterý" bez vítězství.

"Superúterý" bylo jedním z nejdůležitějších dnů šňůry primárek.

Volební místnosti se nejdříve otevřely ve Virginii - v úterý v šest ráno (v poledne SEČ). Následovaly další státy - od východního pobřeží po západní Aljašku.

Jako první se volební místnosti uzavřely v Georgii, Vermontu a Virginii - v úterý 19.00. východoamerického času (ve středu hodinu po půlnoci). Na Aljašce skončily primárky až ve středu v šest hodin ráno SEČ.

Během "superúterý" má být mezi kandidáty rozděleno celkem 437 delegátů, kteří volí stranického kandidáta. To je víc než ve všech dosavadních primárkách.

Televize CNN na webovém "Election Center" informovala, že Mitt Romney měl po prvních třinácti primárkách před "superúterým" 207 delegátů, Rick Santorum 86, Newt Gingrich 46 a Ron Paul 39.

Nyní připadá na Romneyho 396 delegátů, na Santoruma 158, na Gingriche 103 a na Paula 60.

Celkem se republikáni ucházejí o 2286 delegátů nominační konvence. Vítěz jich potřebuje 1144.

Na rozdíl od většiny minulých primárek tentokrát "superúterý" o vítězi primárek nerozhodlo. Letos republikáni ve většině států přešli od většinového hlasování, ve kterém platí zásada, že vítěz (v jednotlivém státě) bere hlasy všech delegátů, k systému poměrnému nebo kombinovanému, který přiděluje delegáty především podle podílu získaných hlasů. Některé státy sice zachovaly většinový systém, ale na úrovni jednotlivých volebních okrsků, nikoli státu.

To vše vede k těsnějším výsledkům.

Analytici upozorňují, že nejistota kolem výsledku primárek a dlouhá kampaň může republikány oslabit. Unaví se v bratrovražedném boji a vyčerpají peníze, které jim budou chybět na souboj s Obamou.

"Rozdělovat delegáty poměrným způsobem byl nejpitomější nápad, jaký kdy někdo z republikánů prosadil," prohlásil v rozhovoru pro televizi Fox News republikánský guvernér New Jersey Chris Christie.

Romney může pokládat za úspěch zejména to, že vyhrál v Ohiu. Vítězství v Ohiu je magické, žádný republikán v posledních desetiletích nezískal nominaci na prezidenta bez toho, aby vyhrál v tomto státě. Ohio je pokládáno za nejreprezentativnější stát, ve kterém jsou rovnoměrně zastoupeny "bílé" i "modré límečky" (úředníci a dělníci), farmáři i příslušníci různých církví. Je to vlastně "Amerika v kostce".

Průzkum CNN však ukázal, že Romney ztrácel mezi "modrými límečky", tedy voliči, jejichž roční příjem se pohybuje hluboko pod hranicí 100 000 dolarů.

Romneyho prohra v Tennessee pak potvrdila obavy, že jeho šance v jižanských státech jsou mizivé. Důvod je nasnadě: Mormoni, k nimž se Romney hlásí, jsou tam pokládáni za podivínskou sektu.

Právě na jih - do Alabamy a Mississippi - se příští týden přestěhují primárky a je zjevné, že Santorum tam má šanci stáhnout Romneyův náskok.

"Dobrou zprávou pro Romneyho je, že po 'superúterý' pořád vede. Špatnou zase to, že pořád nedokázal přesvědčit o tom, že je ten pravý kandidát, kterého republikáni potřebují," cituje agentura Reuters analytika republikánů Dana Schnura.

Romney se nicméně snaží vystupovat jako jasný kandidát republikánů. Své výpady zaměřuje proti Obamovi, soupeřů z republikánských primárek si téměř nevšímá: "Vy jste neselhali, selhal však prezident Barack Obama," pravil Romney ke svým stoupencům po uzavření volebních místností na mítinku v Bostonu.

Související

Více souvisejících

Mitt Romney

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy