V texaských primárkách zvítězil Romney a zajistil si nominaci na prezidenta

Washington - Mitt Romney podle očekávání zvítězil v republikánských primárkách v Texasu a zajistil si tak potřebný počet volitelů pro stranickou nominaci na prezidentského kandidáta. Informuje o tom ve středu agentura Reuters.

Bývalý guvernér státu Massachusetts získal v úterním hlasování 71 procent hlasů.Podle agentury Reuters tak teď má potřebných 1144 volitelů (delegátů) ke stranické nominaci na prezidentského kandidáta."#1144. Děkuji. Ať před námi leží jakékoliv překážky, nespokojíme se s ničím jiným než s navrácením Ameriky na cestu prosperity," napsal Romney na svém twitterovém účtu."Gratuluji guvernéru Romneymu k vítězství v texaských primárkách a k zajištění volitelů, aby se stal oficiálním kandidátem naší strany na kongresu v Tampě," uvedl v prohlášení předseda Republikánské strany Reince Priebus."Guvernér Romney nabídne Americe nový směr, který tak zoufale potřebujeme. Nemůžeme si dovolit další čtyři roky s vládním programem prezidenta Baracka Obamy, schodkovými výdaji a útoky na americké svobodné podnikání," dodal Priebus.Přestože je Romney posledním kandidátem s aktivní volební kampaní, část hlasů si rozdělili i jeho konkurenti.Poslanec Sněmovny reprezentantů z Texasu Ron Paul získal 10 procent hlasů, konzervativec Rick Santorum sedm procent a bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich pět procent.Souběžně s republikány organizovali primárky v Texasu také demokraté. Avšak demokratické primárky byly formální záležitostí už od samotného začátku.V demokratickém táboře byl jejích vítěz znám předem - Barack Obama. Obhájce prezidentství neměl a nemá vážného soupeře, na federální úrovni proti němu nikdo nekandiduje. Pouze v některých státech má soupeře, vesměs v zástupcích spolků (například protiatomových sdružení nebo hnutí za práva zvířat), které sdružují místní demokraty.Volby amerického prezidenta se tradičně uskuteční v úterý po prvním listopadovém pondělku. To letos připadá na šestého listopadu.Jako jejich favorit se rýsuje Barack Obama. Průzkum, který v březnu pro deník USA Today vypracoval Gallupův ústav, dává obhájci prezidentství v přímém souboji s Romneym 49 procent hlasů, o čtyři více než jeho soupeři.

Související

Více souvisejících

Mitt Romney

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy