Přiostřuje se! Obama kritizoval Romneyho. Do voleb zbývá 5 dní

New York - Americký prezident Barack Obama po bouři Sandy obnovil předvolební kampaň. Ve městě Green Bay ve státě Wisconsin kritizoval návrhy svého republikánského soka Mitta Romneyho, který se na předvolební mítinky vrátil už ve středu. Definitivně tak skončil několikadenní předvolební klid zbraní, který ve Spojených státech panoval při řádění přírodního živlu.

Do voleb zbývá pět dní. Oba kandidáti proto zahájili závěrečný apel na voliče. Soustřeďují se na několik klíčových států, kde se rozhodne o volebním výsledku. Obama se po Wisconsinu chystá do Nevady a do Colorada. Romney dnes agitoval ve Virginii. Hlavní pozornost ale oba politici soustředí na Ohio, které v letošních volbách s největší pravděpodobností určí, na jakou stranu se vychýlí jazýček vah.Obamův volební štáb dnes v deseti státech umístil do televizního vysílání novou reklamu, kterou hodlá působit na voliče až do voleb. Vystupuje v ní bývalý americký ministr zahraničí a republikán Colin Powell, který v klipu chválí současného prezidenta. Spojené státy by podle něj měly zůstat na nynější cestě.Romney je po bouři Sandy ve složité situaci. Přírodní pohroma jednak vychýlila pozornost od voleb, jednak mu znemožnila útočit na Obamu. Dnes již ale republikánský kandidát odhodil zábrany a ve Virginii napadal prezidentův návrh, že by v americké vládě zasedl další ministr, který by měl na starost ekonomický rozvoj. "Myslím, že další křeslo ve vládě obyčejným Američanům miliony pracovních míst nezajistí," uvedl.Obama zase ve Wisconsinu republikána líčil jako zastánce politických postojů, které Spojené státy přivedly do současných ekonomických problémů. Romneyho obvinil například z nadržování zájmům velkých finančních firem či ze snahy připravit Američany o zdravotní pojištění. Republikánský kandidát sice podle něj mluví o změně, návrat k politice Obamova republikánského předchůdce George Bushe jí prý ale rozhodně není.Obamův a Romneyho předvolební souboj je podle průzkumů na celonárodní úrovni velmi těsný. Současný šéf Bílého domu je přesto pravděpodobně stále favoritem, protože vede právě v klíčových státech, které budou při výběru příštího amerického prezidenta rozhodující.

Související

Jill Steinová

Jill Steinová zatčena. Kandidátka na americkou prezidentku v rukou policie

Jill Steinová, kandidátka za Stranu zelených do prezidentských voleb ve Spojených státech, se objevila na protestní akci na Univerzitě St. Louis. Steinová zveřejnila krátké video na internetu a krátce poté byla zadržena policií. Pokoušela se zprostředkovat dialog mezi studenty a policií, avšak policisté ji ignorovali, uvedl mluvčí její kampaně.
Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Biden zaostává za Trumpem v klíčových státech, říká průzkum

Rok před prezidentskými volbami v USA má současný prezident Joe Biden v několika klíčových státech výrazně nižší podporu než jeho předchůdce a pravděpodobný vyzyvatel Donald Trump. Ukazují to v neděli zveřejněné výsledky průzkumu veřejného mínění, informuje New York Times.

Více souvisejících

Prezident USA Barack Obama Mitt Romney

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy