USA volí prezidenta: V Ohiu vede Obama, ve Virginii jsou s Romneym vyrovnaní

Washington - Hlasováním v Dixville Notch a Hart's Location v New Hampshire odstartovaly v úterý prezidentské volby ve Spojených státech. První souboj současného prezidenta Baracka Obamy s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym skončil remízou, informuje agentura Reuters.

Výsledky voleb prezidenta Spojených států mohou Američané sledovat nejen na řadě televizních stanic a bezpočtu internetových stránek, ale také na slavném newyorském mrakodrapu Empire State Building. Z barevných světel na jeho špičce bude totiž podle CNN poznat, kdo je právě ve vedení. Na zvláštním měřiči na vrcholu mrakodrapu bude modrou barvou označen průběžný výsledek demokrata Baracka Obamy a červenou republikána Mitta Romneyho. Až bude znám konečný výsledek, rozsvítí se celý vrchol mrakodrapu barvou vítězného kandidáta.Obama vede v Ohiu, vyrovnání jsou ve VirginiiVe Virginii podle odhadů získali Barack Obama i Mitt Romney 49 procent hlasů. V Ohiu odhady ukazují vedení úřadujícího prezidenta Obamy, který získal 51 procent hlasů, zatímco Romney 48 procent. Oba tyto státy patří mezi zásadní pro celkový výsledek prezidentských voleb. Odborníci ale upozorňují, že odhady vytvořené na základě rozhovorů s voliči u volebních místností nemusejí odpovídat skutečným výsledkům.Podle analytika televize CNN není pro Romneyho vyrovnaný výsledek ve Virginii dobrá zpráva. Republikánský kandidát potřebuje tento stát získat, aby měl reálnou možnost ve volbách zvítězit.Ve Virginii získá vítěz hlasování 13 volitelů, v Ohiu 18. Pro vstup do Bílého domu potřebuje kandidát získat v celých USA nejméně 270 volitelů.Podle odhadů si Obama už připsal tři volitele za stát Vermont, což je očekávané vítězství. Romney zase podle očekávání uspěl v Kentucky, v Západní Virginii, v Indianě a v Jižní Karolíně. za tyto tři státy si připsal celkem 33 volitelů.Vyrovnaná je situace v Severní Karolíně, kde podle odhadů oba kandidáti získali 49 procent hlasů.Zajímavostí jsou průběžné výsledky v okresu Vigo County v Indianě, kde se voliči od 50. let 20. století vždy shodovali s celostátním výsledkem voleb. Po sečtení 80 procent hlasů zde byli Obama s Romneym vyrovnaní, oba získali 49 procent hlasů.První volební místa Oba v Dixville Notch podle informací, které udali voliči při odchodu z volební místnosti, získali po pěti hlasech. V Hart's Location zvítězil na celé čáře Obama, která získal 23 hlasů, zatímco Romney jen devět.

Podle posledních průzkumů ale současný prezident takovouto jasnou převahu v ostatních místech Spojených států nemá. Všechny nasvědčují tomu, že nejpravděpodobnějším scénářem je remíza. Minimální převaha Baracka Obamy se totiž ve všech sondách pohybuje na hranici statistické chyby. O vítězi navíc nerozhoduje počet voličů, které z celkového počtu kolem 120 milionů kandidáti dokázali přesvědčit, ale počet volitelů, které získají za vítězství v jednotlivých státech.

O volby je v USA podle BBC a CNN velký zájem, svědčí o tom fronty, které se tvoří i před provizorními volebními místnostmi v oblastech postižených superbouří Sandy, například na Staten Islandu nebo na Manhattanu. Ve frontě čekali na možnost odvolit i obyvatelé Floridy, která patří k rozhodujícím státům. Podle BBC se tam lidé před volebními místnostmi shromáždili ještě před oficiálním začátkem voleb.

Odvolili už i nejdůležitější aktéři boje o Bílý dům. Obama už dokonce v říjnu. Jako první americký prezident propagoval právě hlasování v předstihu a vyslyšelo ho dalších nejméně 30 milionů Američanů.

Viceprezident Joe Biden hlasoval až v úterý. Svůj hlas odevzdal krátce po půl třetí odpoledne místního času ve volební místnosti v Greenvillu v Delaware.

Obamův republikánský vyzyvatel Mitt Romney volil krátce před třetí hodinou odpolední na bostonském předměstí Belmont. Doprovázela ho jeho manželka Ann a poté, co odvolili, vyrazili manželé Romneyovi na poslední dva volební mítinky.

Romneyho spolubojovník Paul Ryan, který se uchází o křeslo viceprezidenta, hlasoval ve svém domovském Wisconsinu krátce po čtvrt na pět odpoledne.

Ke zvolení prezidentem Spojených států amerických je potřeba získat 270 volitelů z celkových 538. Kdo zvítězil, by mělo být známo ve středu ráno našeho času.

Ti, kdo spoléhají na tzv. pravidlo Redskins, však mají jasno už teď. Vzhledem k tomu, že tým amerického fotbalu Washington Redskins v posledním zápase před volbami prohrál s Carolina Panthers 21:13, měl by volby vyhrát republikánský kandidát Mitt Romney, napsal deník New York Daily News.

Tzv. pravidlo Redskins totiž praví, že pokud zmíněný tým v posledním zápase před prezidentskými volbami prohraje, vítězí vyzyvatel. Pokud vyhraje, vítězství obhájí současný pán Bílého domu nebo jiný kandidát zastupující jeho stranu.

Podle deníku toto pravidlo funguje už 72 let s jedinou výjimkou - v roce 2000 sice na počet získaných hlasů zvítězil demokratický viceprezident Al Gore, který chtěl navázat na demokrata Billa Clintona, jenž se potřetí o prezidentské křeslo kvůli zákonnému omezení počtu mandátů nemohl ucházet. Na počet získaných volitelů a z rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, který se kvůli nejrůznějším "nesrovnalostem" výsledky voleb zabýval, ale v boji o Bílý dům zvítězil republikán George Bush.

Související

Jill Steinová

Jill Steinová zatčena. Kandidátka na americkou prezidentku v rukou policie

Jill Steinová, kandidátka za Stranu zelených do prezidentských voleb ve Spojených státech, se objevila na protestní akci na Univerzitě St. Louis. Steinová zveřejnila krátké video na internetu a krátce poté byla zadržena policií. Pokoušela se zprostředkovat dialog mezi studenty a policií, avšak policisté ji ignorovali, uvedl mluvčí její kampaně.
Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Biden zaostává za Trumpem v klíčových státech, říká průzkum

Rok před prezidentskými volbami v USA má současný prezident Joe Biden v několika klíčových státech výrazně nižší podporu než jeho předchůdce a pravděpodobný vyzyvatel Donald Trump. Ukazují to v neděli zveřejněné výsledky průzkumu veřejného mínění, informuje New York Times.

Více souvisejících

Prezident USA Barack Obama Mitt Romney

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy