Sledují lidi už i přes mobily. NSA nemonitoruje prý jen internet

Berlín - Americká tajná služba NSA prý kromě internetové komunikace dokáže sledovat i data uživatelů takzvaných inteligentních mobilních telefonů. Informoval o tom dnes německý týdeník Der Spiegel.

List cituje z interních dokumentů americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a jí spřízněné britské organizace GCHQ, jak obě agentury popisují zřízení specializovaných týmů, jejichž úkolem je prolomení ochranných opatření na telefonech typu iPhone a BlackBerry a mobilech s operačním systémem Android.Tato data obsahují rovněž kontakty, seznamy hovorů, poslaných SMS, další poznámky a lokalizační údaje.Der Spiegel tvrdí, že z dokumentů nevyplývá, že by NSA prováděla hromadné sledování uživatelů telefonů, ale spíše to, že tyto způsoby sledování se používají u vybraných konkrétních osob.V dnešním článku německý list neuvádí, jak se k dokumentům dostal. Ale mezi autory je uvedena americká režisérka Laura Poitrasová, která má úzké vazby na bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena.Odhalení Der Spiegelu přichází pouze pár dní poté, co americký tisk přinesl informace, že americké a britské rozvědky prolomily šifrování, které zajišťuje širokou škálu on-line komunikace včetně e-mailů, bankovních transakcí a telefonických rozhovorů.Pracovníci tajných služeb tak prý dokážou dešifrovat data i v případě ochrany údajně bezpečným kódováním, které má zajistit soukromí. Znamená to, že by si měli dokázat poradit s většinou antivirových programů, jež se používají k ochraně dat a soukromí na internetu prostřednictvím chytrých telefonů. A to počínaje e-maily přes chaty až po komunikaci.

Související

USA obžalovaly pět Rusů a dva Američany z toho, že sháněli technologie pro Rusko

USA obžalovaly pět Rusů a dva Američany z toho, že sháněli technologie pro Rusko

Pětice ruských občanů a dva Američané byli ve Spojených státech obžalováni z toho, že se snažili obstarávat citlivé technologie pro Rusko a prali špinavé peníze pro ruskou vládu. Informovala o tom agentura Reuters. Podle amerického ministerstva spravedlnosti je mezi nimi člověk, u něhož panuje podezření, že je příslušníkem ruské tajné služby FSB.
ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová.

Americké tajné služby čekají snížené tempo bojů na Ukrajině v příštích měsících

Americké zpravodajské služby očekávají snížené tempo bojů na Ukrajině po dobu příštích několika měsíců. Nevidí také žádné důkazy o snížené vůli Ukrajinců k odporu vůči ruské invazi, a to i navzdory útokům Moskvy na ukrajinskou energetickou síť a další kritickou infrastrukturu. Podle agentury Reuters to v sobotu uvedla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová.

Více souvisejících

Tajná služba USA mobily

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy