Překvapení z USA: Čechoameričané "spáchali" něco nečekaného

Cedar Rapids/Děčín - Obyvatelé amerického města Cedar Rapids ve státě Iowa, kde žije velká komunita potomků českých přistěhovalců, vybrali 50.000 dolarů (přes 940.000 Kč) na odstraňování škod po červnových povodních v České republice. Peníze jsou určeny městské knihovně v Děčíně, která byla velkou vodou poničena, informovala americká televizní stanice CBS 2. Město ani vedení knihovny o daru nevědělo, velmi jej však vítá.

Občanská iniciativa CR2CR, pod kterou se v Cedar Rapids sdružily místní veřejná knihovna, Sokol, Národní česko-slovenské muzeum a Kostel svatého Václava, chce mimo jiné oplatit pomoc, která v roce 2008 mířila opačným směrem. Tehdy povodně poničily také českou čtvrť Czech Village v Cedar Rapids, které je druhým největším městem ve státě Iowa.

Sbírka v Cedar Rapids začala v srpnu a skončila minulý týden. Organizátoři kampaně a někteří dárci podle televize CBS 2 navštíví začátkem prosince Českou republiku, aby peníze knihovně v Děčíně osobně předali.

"Aktivity našich krajanů si velice vážíme. Vlna solidarity, která se po povodních zvedla, nás mile překvapila," řekla dnes ČTK mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá. Informace z USA zaskočila ředitele knihovny Ladislava Zoubka. "Nevím, co na to říct. Je to skvělá zpráva," řekl ČTK.

Knihovna, která stojí na břehu Labe a která byla po náročné přestavbě objektu Atlantik otevřena loni v září, stála 160 milionů korun. Letošní velká voda v ní napáchala škody zhruba za pět milionů. "Nezasáhla přímo knihy, ale provozní prostory v přízemí a suterénu," řekl Zoubek.

Většina české společnosti dnes vnímá migranty jako hrozbu. O tři, čtyři generace zpět to však byli právě Češi a Moravané, kdo vyráželi do světa „za lepším". Nejen do Vídně, jejíž příslovečný telefonní seznam je plný jmen jako Nowotny a Havlicek. Velká část emigrantů z Českých zemí mířila za oceán.

Prvního tuzemce na americkém kontinentě by leckdo za Čecha nepovažoval, mateřštinou Pražana Joachima Ganse totiž byly němčina a hebrejština. Joachim v útlém věku odešel do Anglie, kde přišel na revoluční způsob čištění měděné rudy a již jako proslulý metalurg byl sirem Raleighem požádán o účast na expedici do zámoří. Když se v roce 1585 vylodil v dnešní Severní Karolíně, stal se i prvním Židem v Novém světě. Zbytky jeho pece na kalení stříbra patří mezi vůbec nejstarší památky osídlení Severní Ameriky Evropany.

Málo se ví, že se nejvíc Čechů a Moravanů usadilo ne snad na východním pobřeží, ale v Texasu, kde se v městech jako Praha nebo Dubina, ale i v Houstonu či San Antoniu dodnes konají dožínkové slavnosti a pečení „kolaches". Státem s největším podílem Czech Americans je přitom zemědělská Nebraska na Středozápadě země.

Městem, kde Češi zanechali nejhlubší stopu, je ovšem skutečně Chicago. Do rodící se metropole u Michiganského jezera dorazili první čeští kolonisté kolem roku 1852. Za chicagskou legendu platí starosta města Anton Cermak, narozen 1873 v Kladně jako Antonín Josef Čermák. Při volbách 1931 obrátil xenofobní útoky dosavadního starosty („bohunk" bylo hanlivé označení pro Čecha či Slovana) ve svůj prospěch a republikánského rivala s přehledem porazil. Cermakem vybudovaná politická mašinerie drží vládu Demokratické strany nad městem již po osm desetiletí, naspsal national-geographic.cz.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 češi USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Rusko si předvolalo velvyslance Británie. Důvod ale tají

Ruské ministerstvo zahraničních věcí si v pondělí předvolalo britského velvyslance v Moskvě Nigela Caseyho. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy