Časopis Time zvolil osobnost roku: Papež František je "superstar"

New York - Papež František se stal osobností roku amerického časopisu Time. Papež změnil během pouhých devíti měsíců mimořádným způsobem tón, vnímání i zaměření jedné z největších institucí na světě, řekla šéfredaktorka časopisu Nancy Gibbsová.

František byl do čela katolické církve zvolen letos v březnu. Časopis dnes na svém webu napsal, že papež, který přijal jméno skromného světce, je "superhvězdou připravenou změnit místo, kde se změna měří stoletími".

Titul osobnost roku časopisu Time se obecně bere jako úspěch a velká pocta pro vítěze. Tomu se však časopis brání. Samotní autoři titul chápou spíš jako uznání někomu nebo dokonce něčemu, co v posledním roce plnilo stránky novin a mělo dopad na světové události. I proto byl letos mezi finalisty například syrský prezident Bašár Asad.

„Volba je velice tajný proces, do kterého nikdo pořádně nevidí," vysvětlil profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš. Podle něj tak redaktoři týdeníku Time činí úmyslně: „Protože chtějí zabránit tomu, aby tam došlo k nějakému ovlivňování nebo aby nátlakové skupiny mohly prosazovat svoje favority."

Na papeži Františkovi je důležitá rychlost, s jakou si získal miliony lidí, kteří již přestali vkládat do církve naději, napsal Time. Lidé byli podle něj unavení nekonečným rozebíráním sexuální etiky a vnitřními spory. Během měsíců František povýšil poslání církve jako služebnice a utěšitelky trpících lidí nad práci v oblasti doktrinální politiky, která byla tak důležitá pro jeho předchůdce. Jan Pavel II. a Benedikt XVI. byli profesory teologie, zatímco František je bývalý domovník, laboratorní technik, vyhazovač v nočním klubu a učitel literatury, napsal Time.

Pokud jde o chudobu, tak podle Františka nejde jen o charitu, ale i o spravedlnost. Církev by tak neměla být odrazem Říma, ale zrcadlem chudých, píšeTime, který připomíná, že papež umí ve svém úřadu z prvního století velice šikovně používat nástroje 21. století. Zmiňuje, jak se nechal fotografovat, když myl nohy vězeňkyň, objímal muže se znetvořenou tváří nebo se fotografoval s mladými návštěvníky Vatikánu. Tento nový papež tak možná našel cestu z kulturních válek 20. století, po nichž církev ve většině západní Evropy skomírá a je v defenzivě od Dublinu po Los Angeles, uvedl Time.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi dnes ocenění uvítal. Zdůraznil, že papeži nejde o slávu, ale pokud ocenění "pomůže šířit poselství evangelia, tedy boží lásku pro každého, tak bude určitě rád".

Osobnost se vůbec poprvé vybírala v roce 1927, kdy titul získal Charles Lindbergh. Bylo to tehdy tak, že časopis propásl jeho historický let přes Atlantik a potřeboval něčím zaplnit vánoční vydání. Tyto dvě věci pak spojil dohromady.

Titul v minulosti získala třeba planeta Země, počítač nebo i kontroverzní osobnosti, třeba Adolf Hitler v roce 1938, tedy už po Anschlusu Rakouska i obsazení Sudet, v roce 1942 Josef Stalin či v roce 1979 vůdce íránské revoluce Ajatoláh Chomejní. Titul pro posledně jmenovaného tehdy vyvolal nevoli americké veřejnosti, takže od té doby se redakce raději kontroverzním lidem vyhýbá, dodává rozhlas.cz.

Související

Více souvisejících

Časopis Time Papež František

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 41 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy