Osm Pinochetových důstojníků z "karavany smrti" půjde za mříže

Santiago de Chile - Chilský soud poslal za mříže osm někdejších důstojníků režimu diktátora Augusta Pinocheta. Tresty ve výši tři až 15 let vězení dostali za vraždy 14 politických vězňů, informovala agentura AFP. Odsouzení byli členy skupiny zvané karavana smrti, která po Pinochetově převratu objížděla Chile a nařizovala vraždy oponentů nového režimu.

Hromadná vražda 14 Pinochetových oponentů ze severochilského města Antofagasta se stala nedlouho po převratu, v říjnu 1973. Podle soudu zorganizovali důstojníci transport skupiny vězňů do odlehlého místa ve skalách, kde je rozdělili do skupinek po třech a postupně popravili za použití střelných zbraní.Čtyři hlavní strůjci zločinu dostali 15 let, zbylí členové skupiny vyvázli s nižšími tresty."Karavana smrti" má podle historiků na svědomí zhruba osm desítek lidských životů. Její činnost byla jediným případem, kvůli němuž byl v Chile zatčen sám Pinochet. Strávil však jen nějakou dobu v domácím vězení a nakonec nejvyšší soud jeho případ odložil kvůli jeho zdravotnímu stavu. Zemřel v prosinci 2006 ve věku 91 let, aniž byl kdy za cokoli odsouzen.Za 17 let Pinochetovy vlády bylo podle odhadů zavražděno přes 3000 odpůrců jeho režimu, další desetitisíce lidí byly mučeny. Stovky tisíc lidí z Chile emigrovaly.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

Chile August Pinochet (chilský diktátor)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy