Evoluční teorie? Nesmysl, myslí si 90% Američanů

Washington - Jen každý desátý Američan podle průzkumu bez výhrad věří vědecké evoluční teorii Charlese Darwina. Pouze 9,5 procenta obyvatel Spojených států je přesvědčeno, že bůh nebo jiná vyšší moc neměly žádný vliv na vznik vesmíru a lidí. Vyplývá to z průzkumu, který zadalo Americké sdružení pro rozvoj vědy (AAAS) a jehož výsledky na konferenci AAAS v Chicagu představila Elaine Howardová z Riceovy univerzity v Houstonu.

Zhruba 90 procent z více než 10.000 dotázaných uvedlo, že podle jejich mínění je bůh zcela nebo alespoň částečně odpovědný za stvoření vesmíru, Země a člověka. Mezi evangelíky to bylo dokonce 97 procent.

Více než polovina amerických evangelíků se hlásí ke kreacionismu, jenž odmítá Darwinovu teorii. Kreacionisté se odvolávají na bibli, podle níž bůh stvořil život během šesti dnů. Více než 40 procent evangelíků se rovněž vyslovilo pro to, aby se na školách vyučoval kreacionismus místo evoluční teorie.

Kreacionisté řádí i na středních školách

• Učitelé věnovali v průměru 13,7 vyučovacích hodin ročně výuce evolučních procesů v obecné rovině.• Většina učitelů věnovala evoluci člověka zhruba pět vyučovacích hodin. Přičemž 17% učitelů se ale tomuto tématu raději vyhnulo.• Dvě procenta kantorů se o žádné evoluci za celý rok ani nezmínila.• Třináct procent učitelů si myslí, že vynikající výuku biologie lze zajistit bez probírání evoluční teorie.• Pětadvacet procent vyučujících věnovalo jednu a více hodin kreacionismu nebo inteligentnímu stvořiteli. Téměř polovina z nich je přesvědčena, že se jedná o platnou vědeckou alternativu darwinistického pojetí vývoje druhů a že platnost kreacionismu potvrdila řada význačných vědců.• Šestnáct procent učitelů je vnitřně přesvědčeno o stvoření člověka do současné podoby Bohem a že k tomu došlo někdy v průběhu uplynulých 10 000 let. V běžné populaci Američanů má stejné přesvědčení 48% obyvatel.

To jsou závěry výzkumu, který prováděl tým vědců státní instituce (z Pennsylvánské státní university) na 939 náhodně vybraných učitelích biologie po celých USA, uvedl server Osel.cz.

Darwin se narodil 12. února 1809 do rodiny, která měla k přírodním vědám velmi blízko. Po úspěšných studiích pak Darwin učinil jedno zásadní rozhodnutí – zúčastnil se pět let trvající plavby na lodi Beagle, během níž se mezi lety 1831 až 1836 dostal až na souostroví Galapágy, prakticky izolované od ostatního světového živočišstva, kde sbíral všechen možný materiál, jaký si jen mladý přírodovědec může přát.

Co mladého Darwina obzvláště zajímalo, byl způsob, jakým se živočišné druhy proměňují. Dospěl k závěru, že se jedná o projev adaptability, tedy schopnosti organismu přizpůsobit se podmínkám okolního světa. Kdo má tuto schopnost velkou, zvyšuje svou pravděpodobnost na přežití – nejen jako jednotlivce, nýbrž i jako druhu. Je-li pak k dispozici dostatečně dlouhé časové období, a takovým několik miliard let nepochybně je, pak měnící se vnější podmínky postupně způsobí i změnu v rámci rodu, v němž se začnou proměňovat jednotlivé druhy. Pochopitelně zvítězí ty, které jsou nejlíp uzpůsobeny ke konkurenčnímu boji o přežití, uvedl rozhlas.cz.

Související

Darwin, Charles

Darwinova teorie má vážné trhliny: Vědcům se přímo před očima vyvinul nový druh ptáka

Londýn/Galapágy - Další kreacionistický mýtus vzal za své. Na Zemi se totiž objevil nový druh opeřence, a to přímo před očima biologů. Stalo se to navíc mnohem rychleji, než by kdo očekával. Včetně samotného Charlese Darwina, který výzkumu na Galapágách, kde se nový druh ptáka objevil, věnoval podstatnou část života. O významném objevu informoval žurnál ILF Science.
Charles Darwin

Darwin proti církvi? Tohle otřáslo Amerikou

Scopesův opičí proces neboli soudní proces stát Tennessee vs. John Thomas Scopes otřásl Amerikou v létě 1925. Tento osmidenní proces se týkal výuky teorie evoluce na státních školách ve státě Tennessee. A ačkoliv Scopes prakticky vzato prohrál, tento soudní proces byl výhrou pro podporovatele evoluční teorie.

Více souvisejících

Charles Darwin USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy