Boston se nevzdal, město žilo maratonem. Před rokem skončil krvavým útokem

Boston - V Bostonu se dnes koná první maraton po loňském teroristickém útoku na tuto tradiční sportovní akci. Přesto se dnes na start postavilo téměř 36.000 závodníků, což je o 9000 více než loni a druhý nejvyšší počet ve 118leté historii závodu. Akci provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Někteří běžci už doběhli do cíle. Loňské vítězství mezi ženami obhájila Keňanka Rita Jeptoová v novém traťovém rekordu (2:18:57). Mezi muži vyhrál Meb Keflezighi jako první Američan od roku 1983.

Krátce před startem na bostonském předměstí Hopkinton účastníci a diváci v 8:45 (14:45 SELČ) uctili památku obětí loňského atentátu minutou ticha. Krátce poté se jako první na vytrvaleckou trať vydali za slunečného počasí hendikepovaní závodníci, v 15:32 vystartovaly elitní běžkyně a v 16:00 SELČ se uskutečnil všeobecný start dalších tisícovek běžců.

Na start se nakonec postavilo 35.755 běžců, uvedli organizátoři. Nejvíc běžců v historii, 38.708, se bostonského maratonu zúčastnilo v roce 1996.

Guvernér státu Massachusetts Deval Patrick americké televizi CBS řekl, že před 118. ročníkem závodu nebyly zaznamenány žádné specifické bezpečnostní hrozby. 

Mezi zhruba desítkami tisíc lidí, kteří běh sledují přímo v ulicích města, bylo více než 3500 policistů. Policejní dohled tak je dvojnásobný a mnohem vyšší je také počet bezpečnostních kamer, které má k dispozici. 

Závodníci ani diváci si nesměli přinést žádné batohy. Zakázány jsou velké vlajky a transparenty. Místo nich měli mnozí na sobě trička s nápisem Boston Strong (Boston je silný). 

„Těšíme se, že si užijeme pěkný den a vrátíme se k tomu, co je podstatou bostonského maratonu - běhání samotné, běžecká komunita a to, co pro ni tenhle maraton znamená," říká pro Rozhlas.cz bostonská běžkyně Rosalie Boraová, která loňský ročník kvůli útokům neměla šanci dokončit.

„Pro všechny, kdo se letos vracíme, je to velmi emotivní," prozrazuje maratonec z Floridy Ben Pino. „Bostonský maraton je pro běžce meta, je to nejdůležitější americký závod, na který se musíte kvalifikovat, což se často nedaří ani skutečně dobrým běžcům. Být tady je skvělé samo o sobě, ale být tady letos - to považuji za fantastické," pochvaluje si Ben, který stejně jako mnozí další běžci nemá obavy o bezpečnost.

O tom, že letošní maraton bude symbolickým gestem odolnosti, solidarity a smyslu, který běhání pro tisíce lidí má, je přesvědčený i šéfredaktor časopisu Runners World David Willey.

Zdroj: YouTube

Související

Elisha Nochomovitz

Muž uběhl maraton navzdory karanténě. Světu poslal jasný vzkaz

Statisíce lidí po celém světě musí kvůli aktuální pandemií koronaviru trávit dlouhé dny v karanténě. Svěží mysl i tělo si tak musejí udržovat všemožnými aktivitami, které nevyžadují moc místa ani rekvizit. Příkladem může být francouzský běžec, která zvládl uběhnout maraton – a to přesto, že se nehnul z vlastního bytu.
nemocnice

Hazard se zdravím. Po maratonu mělo 70 procent běžců poškozené srdce, zjistil IKEM

Po maratonu mělo 70 procent běžců zapojených do studie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) poškozené srdce a zhruba čtvrtina ledviny, většinou ale dočasně. Výsledky testování kolem loňského pražského maratonu podle lékařů ukázaly, že amatérští závodníci často závodí nedostatečně připraveni, neznají svůj zdravotní stav, a mohou si tak přivodit těžké poškození zdraví. Představili je dnes na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Maratony teroristický útok v Bostonu (USA 15.4.2013)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy