Coca-Cola v problémech. V jejích nápojích je látka ničící paměť

Washington - Největší světový výrobce nealkoholických nápojů, společnost Coca-Cola, odstraní ze svých vybraných nápojů kontroverzní ingredienci bromovaný rostlinný olej, známý jako E443. Její konzumace totiž představuje zdravotní riziko. Informuje server BBC.

Coca-Cola se ke kroku uchýlila v reakci na rozsáhlou internetovou petici. Bromované rostlinné oleje tak z jejích nápojů Fanta a Powerade zmizí do konce roku.

Uvedená látka, na etiketách označovaná jako E443, může podle vědců poškodit paměť, kůži a nervový systém. Navíc se používá v chemikáliích jako zpomalovač hoření. Coca-Cola ji nahradí jinými přísadami, které se běžně vyskytují například ve žvýkačkách.

Používání E443 v potravinách je zakázáno v Japonsku a Evropské unii. V USA na něj od roku 1970 platí jisté restrikce. Nápoje společnosti Coca-Cola tyto limity doposud splňovaly.

Coca-Cola v záležitosti následuje svého konkurenta Pepsi. Ta látku loni odstranila ze svého sportovního nápoje Gatorade a momentálně tak činí i u dalších produktů.

Související

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Coca-Cola

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 21 minutami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 30 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 48 minutami

před 49 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Euro 2024: Rumuni si na úvod poradili s Ukrajinou a poprvé v historii slaví úspěšný vstup do turnaje

Doposud platilo, že když už Rumuni byli na evropských šampionátech, pokaždé jim nevyšel vstup do tohoto turnaje. Nyní si už ale můžou říct, že toto tvrzení už neplatí. Ve svém letošním úvodním vystoupení v rámci skupiny E se totiž Rumunsku podařilo přejet Ukrajinu, která doplatila na množství chyb ve své hře, kterých nakonec pozdější vítěz zápasu dokázal využít. Skóre otevřel téměř po půlhodině hry exsparťan i exslávista Nicolae Stanciu svou nádhernou pumelicí. Postupně se ještě trefili Marin a Dragus.

včera

včera

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy