Pandemie za dveřmi? Virus MERS se dostal až za Atlantik, svolán krizový mítink

Washington/Rijád - Ve Spojených státech zaznamenali druhý případ nákazy smrtícím koronavirem MERS. Onemocnění se potvrdilo u osoby, která nedávno cestovala do Saúdské Arábie, odkud pochází většina dosavadních nakažených i obětí. Sdělilo to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V Saúdské Arábii byl předtím i Američan, u něhož se zjistilo nakažení koronavirem začátkem měsíce.

Nový pacient začal mít zdravotní problémy při letu z Rijádu do Londýna. Poté odcestoval přes Boston a Atlantu na Floridu, kde byl krátce poté hospitalizován ve městě Orlando. Jeho stav je podle lékařů "uspokojující". CDC se z preventivních důvodů snaží kontaktovat asi 500 lidí, kteří s nakaženou osobou cestovali ve stejných letadlech.

Také první pacient cestoval koncem dubna z Rijádu do Londýna, kde na letišti Heathrow přestoupil na let do USA. Z Chicaga jel poté autobusem do blíže neurčeného města ve státě Indiana. Krátce poté začal mít muž dýchací problémy, horečku a kašel. Na pohotovosti, kam se odebral, mu vzhledem k jeho nedávnému zahraničnímu pobytu, udělaly i testy na MERS, které přítomnost viru potvrdily.

Lékařka Anne Schuchatová v USA prohlásila, že "je důvodem velkého znepokojení zejména kvůli tomu, že jde o nemoc velmi nakažlivou". Téměř třetina případů nakažení virem končí smrtí pacienta.

Najít účinnou strategii proti novému koronaviru MERS se pokusí na krizovém mítinku v Ženevě zdravotní experti z celého světa, uvedl Rozhlas.cz. „Nedávný nárůst počtu případů v Saúdské Arábii i Spojených arabských emirátech, i rozšíření nemoci do dalších zemí vzbuzují obavy veřejnosti. A taky otázku, jestli se virus nějak proměnil. Právě na to se chceme zaměřit," řekl ke krizovému mítinku mluvčí Světové zdravotnické organizace Tarik Jasarevic. 

Psali jsme:
Co tají vláda? Virus MERS se šíří, lidé začali propadat panice
 

Koronavirus MERS (Middle East respiratory syndrome) způsobuje vážné dýchací potíže, horečku, zápal plic a pravděpodobně i selhání ledvin. Je nebezpečnější než příbuzný koronavirus SARS, úmrtnost přesahuje 50 %.

Na základě současné situace a dostupných informací vyzývá WHO všechny členské státy, aby důsledně monitorovaly každý případ závažné akutní respirační infekce a pečlivě sledovaly jakékoliv neobvyklé projevy choroby. Osoby vracející se z Blízkého východu, u kterých je podobná infekce diagnostikována, by měly být testovány na koronavirus MERS.

Zdravotnickým zařízením se doporučuje zaměřit se na systematické provádění prevence a kontroly infekcí. Pokud je poskytována péče pacientům podezřelým z nákazy nebo s potvrzenou diagnózou koronavirové infekce, je nezbytné přijmout vhodná opatření ke snížení rizika přenosu viru na ostatní pacienty a zdravotnické pracovníky. Mezi tato opatření patří například důkladná dezinfekce.

Velbloudi dostanou čipy

Saúdská Arábie ohlásila dalších pět úmrtí na koronavirus MERS. List Saudi Gazette dnes napsal, že všechna tato zvířata dostanou čipy s informací o původu.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer vydalo čerstvé údaje. Podle nich zemřelo celkem 147 lidí a registrováno je 491 případů onemocnění. Za minulých 24 hodin zaznamenali dalších osm pacientů v Rijádu, Džiddě a Medíně.

Ministerstvo zemědělství tento týden vydalo pokyny zpřísňující manipulaci s velbloudy. Všichni, kdo jsou s těmito zvířaty v kontaktu, mají nosit roušky a ochranné rukavice a vyhýbat se nakaženým nebo mrtvým jedincům.

Nově tajemník ministra pro výzkum a rozvoj Džábir Šahrí sdělil listu Saudi Gazette, že jeho úřad chce nechat vyšetřit všechny velbloudy, aby bylo možné vystopovat původ onemocnění. Čipy, jež zvířata dostanou, budou obsahovat informaci o jejich předcích a zemi původu. 

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Více souvisejících

MERS nemoci

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy