Rádi se sluníte? Tato studie vám vyrazí dech

Boston - Pravidelným opalováním si lze na slunění vytvořit závislost. Tvrdí to americká studie, kterou otiskl časopis Cell. Vědci totiž zjistili, že u myší vystavovaných pravidelně UV záření, byly ve větší míře produkovány endorfiny, které tlumí bolest a způsobují dobrou náladu. Pokud se hlodavcům podaly léky blokující účinek hormonu, objevily se u nich abstinenční příznaky.

Tým Davida Fishera z Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu vystavoval zkoumané myši účinkům UV záření po několik týdnů. A to v takové míře, která odpovídá situaci, kdy se člověk se světlou kůží denně přes poledne 20 až 30 minut opaluje na plážích Floridy.

U myší se po týdnu objevila zvýšená hladina beta-endorfinů v krvi a byly odolnější vůči bolesti. Podobně jako heroin nebo morfin se tyto endorfiny vážou na opioidní receptory, čímž snižují vnímání bolesti. Pokud se zkoumaným hlodavcům podaly léky, které účinek "hormonu štěstí" utlumily, dostavily se abstinenční příznaky, jako je například třes.

Myši, u kterých se kvůli genetické změně nevytvořily žádné beta-endorfiny, byly naopak po vystavení UV záření citlivější vůči bolesti a po podání léků nevykazovaly symptomy abstinence.

"Je překvapivé, že jsme geneticky naprogramováni, abychom byli závislí na něčem tak nebezpečném, jako je UV záření, které je nejspíš nejrozšířenějším karcinogenem na světě," cituje agentura DPA autora studie Davida Fishera.

Touha po slunečním záření je přitom podmíněna evolucí, domnívají se američtí vědci. Jeho působením se totiž v kůži vytváří vitamin D, který je důležitý pro stavbu kostí.

Zásadní pro pobyt na slunci je vědět, jaký jsme fototyp, a podle toho zvolit vhodný krém nebo sprej na opalování. Existuje šest druhů fototypů. Od jedničky, kterou charakterizuje velmi světlá kůže, zrzavé vlasy, modré oči, až po nejtmavší typy, které se nespálí nikdy. Většina lidí v České republice je fototyp dvě a tři. A co vlastně slovo fototyp znamená? Každý z nás má v kůži určité množství kožního pigmentu, který chrání organismus proti UV záření. Vzhledem k různým přírodním podmínkám a dlouhodobému vývoji vznikly v různých populacích rozdíly v pigmentaci kůže, které máme geneticky zakódované.

Psali jsme:
Pozor na opalovací krémy. Hrozí vám i předčasná smrt, tvrdí studie
 

Fototyp tedy vyjadřuje intenzitu přirozeného zbarvení (pigmentace) kůže. Určuje se podle reakce pokožky v okamžiku, kdy ji vystavíme jarnímu nebo časně letnímu slunci. Čím má člověk světlejší kůži, vlasy a oči, tím nižší je číslo kožního fototypu.

Jaký jste fototyp?

- Fototyp I: Nápadně světlá pleť, rezavé vlasy, velké množství pih, modré oči. Při pobytu na slunci se prakticky vždy spálí, opálí se jen do červena, kůže nezhnědne.- Fototyp II: Světlá pleť, pihy, řídké světlé vlasy, modré, zelené či šedé oči. Opalují se do červena, často se spálí.- Fototyp III: Světle hnědá pleť, hnědé až tmavé vlasy, hnědé oči. Dobře se opalují, málokdy se spálí, spálení mírné.- Fototyp IV: Tmavá pleť, velmi tmavé vlasy i oči. Prakticky nikdy se nespálí.- Fototyp V: Velmi tmavá kůže, tmavé až červené vlasy (kůže indiánů či arabské populace). Nikdy se nespálí.- Fototyp VI: Nejtmavší typ, nikdy se nespálí.

Pokud vyrazíme „chytat bronz", měli bychom se řídit zásadami správného opalování. Mezi jedenáctou až patnáctou hodinou je nutné se slunečním paprskům vyhnout. V tuto dobu je totiž záření nejintenzivnější a také nejnebezpečnější. Před sluněním se musíme pořádně namazat krémem nebo sprejem na opalování. Výška zvoleného faktoru závisí na fototypu jedince, zeměpisné poloze, nadmořské výšce i na stavu dosavadního opálení. Dospělí by měli použít minimálně faktor 15, dětí alespoň 20 až 30.

Krémy se aplikují zhruba třicet minut před sluněním. Je dobré nanést ochranný přípravek dvakrát po sobě. Poprvé se totiž může stát, že některá místa zapomeneme namazat. Nejčastěji jde o nos, ušní boltce a nárty. Po koupání nebo zpocení je nutné namazání opakovat. Velkou pozornost bychom měli věnovat dětem. Dětská pokožka je obzvláště citlivá a slabá, informuje zijemenaplno.cz.

Související

Více souvisejících

zdraví Opalovací krémy Léto

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy