Strach v Sydney: Islamisté chtěli unést náhodného občana a useknout mu hlavu

Sydney - Islamisté terorizují i jižní polokouli. Na veřejnost pronikla informace, že džihádisté mají v plánu unést náhodného Australana a useknout mu hlavu. Policie proto provedla rozsáhlou razii, při které bylo zadrženo 15 podezřelých radikálů.

Místní televizni stanice ABC oznámila, že teroristé chtěli v Sydney unést náhodného občana, zakrýt ho vlajkou islamistů a před kamerou mu setnout hlavu. V Sydney žije polovina australských muslimů, jejichž počet se údajně pohybuje kolem půlmilionové hranice.

Podle premiéra Tonyho Abbotta se policie obávala, že násilníci se uchýlí k "demonstrativní vraždě". Právě tato obava byla důvodem dnešní razie, do které se zapojilo na 800 příslušníků federální policie. Ti prohledali víc než dvě desítky objektů v Sydney. Komanda zasáhla i ve městech Brisbane a Logan na východě země.

Policisté zatkli i Omarjana Azariho (22), který se dnes krátce objevil u soudu. Žalobce Michael Allnutt potvrdil, že Azari byl součástí plánu "hrůzným způsobem" popravit náhodně vybranou osobu a je obviněn z přípravy teroristického útoku. Není zatím jasné, jak vysoký trest mu hrozí.

Podle soudních dokumentů byl do plánované akce zapojen také zřejmě nejvyšší australský představitel radikálního hnutí Islámský stát Mohammad Ali Baryalei. Informace o záměru obviněných se policii podařilo získat díky telefonním odposlechům.

Austrálie odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikály podporuje právě formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje financování.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 

Více souvisejících

Austrálie Policie Austrálie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy