Solární letoun vyrazil na nejdelší část obletu Země

Nanking (Čína) - Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli nad ránem místního času (v sobotu po 20:00 SELČ) vyrazil na nejdelší etapu svého letu kolem světa. Několikrát odložená cesta z Nankingu na východě Číny na Havajské ostrovy by měla podle pilota Andrého Borschberga trvat až šest dní.

For the #Pacific, I need to be ready for the unknown: I’m not sure how #Si2 will behave over so many days and nights pic.twitter.com/I31FHaQTmh

— André Borschberg (@andreborschberg) 30. květen 2015

"Bude to let mého života," napsal na Twitteru krátce před odletem Borschberg, který je spolu s dalším Švýcarem Bertrandem Piccardem autorem projektu solárního stroje a zároveň se s ním střídá v pilotování jednotlivých etap.Borschberg přiznal, že je pro něj tato sedmá etapa velkou neznámou. "Nejsem si jist, jak se bude SI2 chovat během tolika dní a nocí," napsal. Podle dříve zveřejněných plánů švýcarská dvojice počítala s tím, že solární stroj poletí pět dní a nocí v kuse, nyní Borschberg mluví o šesti dnech.Dvaašedesátiletý pilot by s letounem měl překonat vzdálenost 8500 kilometrů. Kromě letadla bude prý dosud nezažitou zatěžkávací zkouškou také pro něho samotného. "Bude to pro mě objevování toho, jak se cítím a jak jsem se schopen udržovat během těch pěti či šesti dnů ve vzduchu," řekl stanici BBC.Podle Picarda, který kolegovi popřál před odletem hodně štěstí, nemůže pilot příliš dlouhou dobu odpočívat. Letadlo je sice vybaveno autopilotem, toaletou a zásobami vody a jídla, nicméně je velmi citlivé na turbulence, kvůli nimž je třeba být ve střehu.Cesta kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá asi 35.000 kilometrů.První etapy cesty probíhaly v relativně rychlém sledu, na čínském východním pobřeží se však letoun zdržel více než měsíc při čekání na počasí vhodné ke startu, který byl několikrát na poslední chvíli odložen.Piccard a Borschberg se projektem snaží podpořit využívání sluneční energie.Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba piloti vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a Spojenými státy. Na svém povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.Let z Nankingu na Havaj, který má trvat asi 130 hodin, lze sledovat v reálném čase na internetu. V případě vážné poruchy, znemožňující další let, by Švýcar měl vyskočit z letounu padákem do oceánu, nejspíše stovky kilometrů daleko od veškeré pomoci."Nevidím to jako riskantní, protože jsme dlouho pracovali na různých problémech. Například pokud přijdu o jeden motor, mohu letět na tři ostatní," poznamenal pilot. "Pro případ nejhoršího mám padák a záchranný vor a vím, jak je použít. Samozřejmě doufám, že to nebudu potřebovat," dodal.Bude-li let úspěšný, další etapa povede z Havaje do Phoenixu v Arizoně.

Související

Více souvisejících

Solární letadlo - Solar Impulse

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy