Další útok žraloka: Surfař utrpěl těžká zranění, bojuje o život

Sydney - Dnes u východního pobřeží Austrálie napadl žralok surfaře, muž (32) bojuje v nemocnici o život. Útok se odehrál nedaleko místa, kde letos zabil žralok japonského surfaře.

Muže napadl žralok, když sjížděl vlny se dvěma přáteli u Balliny, oblíbeného turistického letoviska ležícího jižně od Brisbane. Muž, kterému jeho přátelé pomohli dostat se na pobřeží, utrpěl těžká poranění nohou a jeho stav je kritický.

Útok se stal ve stejné oblasti, kde letos v únoru zemřel japonský surfař (†41) poté, co mu žralok ukousl obě nohy. Pláž byla po dnešním útoku uzavřena nejméně na 24 hodin.

Ve světě jde přitom letos už o čtrnáctý útok žraloka (mapa zde). Šest lidí jejich běsnění nepřežilo, mnoho dalších přišlo o končetiny. Konkrétní případy jednotlivých útoků můžete vidět na přiložené mapě. Jak je vidět, nejblíže k nám zaznamenali útok žraloka v Egyptě. Nutno ale dodat, že v části, která leží u Perského zálivu.

Na světě se odehraje ročně 70 až 100 útoků mořského predátora a smrtí člověka jich končí obvykle 5 až 15. Je možné, že mnoho ataků se do oficiálních statistik nedostane, protože se neodehrají u pláží vyhlášených letovisek, ale někde na periferii zájmu novinářů ve třetím světě. Dříve mívaly střety se žraloky vážnější následky, protože medicína byla na poranění způsobená mořským dravcem krátká. Dnes jsou vyhlídky poraněných sice lepší, ale na druhé straně útoků přibývá, protože stále víc lidí holduje rekreaci u moře, informuje vtm.e15.cz.

Nejčastější jsou „jednorázové ataky", kdy žralok udeří na plavce nebo surfaře poblíž pobřeží jen jednou, kousne ho a už se nevrátí. V těchto případech jde o žralokův omyl. Zvířená a zkalená pobřežní voda mu znesnadňuje orientaci. Lov za těchto náročných podmínek vyžaduje od žraloka reflexivní reakce. Plavec nebo surfař v nápadném barevném oblečení nebo blýskavými šperky spustí ve žraločím mozku reflex „kousni a uvidíš, co to je". Po jednom kousnutí žralok zjistí, že tohle byla rána vedle, a o člověka ztratí zájem.

Související

Více souvisejících

žraločí útoky Austrálie žraloci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy