V Thajsku objevili zbytky vraku letadla. Jde o trosky letu MH370?

Bangkok – Vesničané v thajské provincii Nakchon Sítchammarát objevili zbytky vraku neidentifikovatelného stroje. To podle všeho nepatří pohřešovanému Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, jak se spekulovalo.

Havarovaný letoun se dosud nepodařilo najít a jedinou stopou je vztlaková klapka, kterou loni objevili obyvatelé na břehu ostrova Réunion v Indickém oceánu.

Asi dva metry široký a tři metry dlouhý kus pokrouceného kovu našli místní. Thajská média pak okamžitě začala spekulovat o tom, že by mohlo jít o kus pohřešovaného letounu, který v roce 2014 zmizel během letu linky MH370 z Kuala Lumpuru do čínského hlavního města Pekingu. Odborníci to ale okamžitě zpochybnili.

S přihlédnutím k místu, kde se klapka našla, je podle expertů velmi nepravděpodobné, že by se další zbytky letadla objevily právě v Thajsku. Není prý možné, aby za daných podmínek trosky doplavaly tisíce kilometrů daleko přes rovník až na severní polokouli.

Odkud trosky pocházejí zatím není jasné. Místní úřady ale vycházejí z toho, že byly pod vodou nejméně rok, jelikož byly porostlé korýši. Přichází prý v úvahu třeba to, že se jedná o zbytky kosmických raket, které Indie odpaluje ze základny v jižním státě Ándhrapradéš přes Bengálský záliv.

Související

Saudi Arabian Airlines Boeing 777-200ER

Brněnský Honeywell vyvinul černou skříňku pro letadla spojenou on-line se zemí

Černou skříňku pro letadla, která může být při letu on-line spojena se zemí, a lze z ní tak průběžně získávat data o letu, vyvinul brněnský Honeywell ve spolupráci s firmou Curtiss-Wright. Černá skříňka je zařízení, které za letu zaznamenává dění v kokpitu a v případě nehody může pomoci objasnit, co jí předcházelo. Nový hlasový záznamník a zapisovač letových dat HCR-25 získal certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. 
Boeing 777, ilustrační foto

Další problémy Boeingu. Letoun musel nouzově přistát v Moskvě

Na moskevském letišti Šeremeťjevo dnes kvůli problémům s motorem nouzově přistál letoun typu Boeing 777. Nákladní stroj ruské společnosti Rossiya Airlines dosedlo na zem v 04:44 místního času (02:44 SEČ), uvedla agentura Reuters. Podle specializované webové stránky FlightRadar24 šlo o patnáct let starý letoun typu Boeing 777-300ER.

Více souvisejících

Boeing 777 Malaysia Airlines Thajsko

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy