Skandál v nápravném zařízení v Austrálii: Video odhalilo týrání chlapců

Sydney - Austrálií otřásl skandál týkající se týrání dětí. Premiér Malcolm Turnbull nařídil prošetřit zacházení s nezletilými v nápravných zařízeních.

Stalo se tak poté, co televize ABC odvysílala video, na němž dozorci zasahují proti zadržovaným mladíkům slzným plynem a připoutávají polonahého chlapce v kápi přetažené přes hlavu k židli. Hoch byl v tomto stavu ponechán několik hodin.

Týrání mladistvých bylo natočeno na bezpečnostní kameru převážně v jednom ze zadržovacích zařízení v oblasti australského Severního území. Většina (94 procent) zadržovaných v místních ústavech pro nezletilé pochází z řad Austrálců, tedy původních obyvatel tohoto kontinentu. Právník zastupující dva z hochů řekl, že všech šest týraných patří k domorodému obyvatelstvu. Obhájce již zažaloval stát.

Televize záznam odvysílala v pondělí večer. Kromě zmíněných případů jsou na něm dozorci zachyceni, jak rovněž nutí nezletilé svléknout se do naha, posmívají se jim, jednoho z chlapců nesou za krk a surově ho hodí na matraci do cely a další hochy drží dlouhodobě na samotce.

"Jako všichni Australané jsem byl hluboce šokován a zděšen záběry zneužívání dětí," prohlásil premiér Turnbull.

Záběry z bezpečnostní kamery pocházejí z let 2010 až 2014 z nápravného zařízeni Don Dale ve městě Darwin. Pouze dva z dozorců, kteří jsou na nahrávce vidět, jsou prý v nápravném zařízení pro mladistvé stále zaměstnáni.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 

Více souvisejících

Austrálie týrání a zneužívání dětí

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy