Obama v Laosu: Na likvidaci bomb z vietnamské války půjdou miliony dolarů, další sankce proti KLDR

Vientiane (Laos) - Americký prezident Barack Obama se dnes behěm návštyv Laosu setkal s jihokorejskou prezidentskou Pak Kun-hje. V reakci na další odpálení balistických raket ze Severní Koreje přislíbil, že USA budou spolupracovat s OSN na dalším zpřísnění sankcí proti Pchjongjangu.

Šéf Bílého domu naznačil, že Spojené státy zdvojnásobí snahy s cílem zamezit Severní Koreji v přístupu k devizám a technologiím uzavřením mezer v nynějším sankčním režimu. Odpálení tří balistických raket označil americký prezident za provokaci.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes novinářům řekla, že severokorejský raketový program "zásadně ohrožuje bezpečnost" na Korejském poloostrově.

Experti předpokládají, že pondělní odpálení raket bylo ze strany Severní Koreje ukázkou síly načasovanou tak, aby upoutala pozornost světových představitelů, kteří se do oblasti sjeli na sérii summitů.

V Laosu leží miliony nevybuchlých bomb

Obama je první americký prezident, který do této země na jihovýchodě Asie zavítal. Americká vláda slíbila, že v příštích třech letech věnuje 90 milionů dolarů na odstraňování nevybuchlých bomb, které Spojené státy shodily na území Laosu v průběhu vietnamské války.

O Laosu se mluví jako o nejvíce bombardované zemi na světě. Na laoském venkově stále leží miliony nevybuchlých kazetových bomb, které zde zůstaly po amerických náletech, jimiž se americké síly snažily odříznout komunistické jednotky sousedního Vietnamu.

Laoská vláda odhaduje, že v 60. a 70. letech minulého století USA svrhly na laoské území více než dvě tuny výbušnin během více než 500.000 misí. Po dobu devíti let tak údajně dopadla každých osm minut na Laos jedna bomba.

Bílý dům uvádí, že za posledních 20 let investoval v Laosu 100 milionů dolarů do odstranění výbušnin, které po dopadu neexplodovaly. Za toto období klesl počet lidí, kteří v důsledku výbuchu těchto náloží ročně zahynou, z 300 na 50.

Šéf Bílého domu řekl, že chce návštěvu Laosu využít k navázání partnerství s touto chudou zemí po problematických vzájemných vztazích, jež poznamenala vietnamská válka. Vstřícný postoj dala najevo i laoská vláda, která dnes slíbila, že zintenzivní pátrání po ostatcích amerických vojáků, kteří jsou od vietnamské války pohřešováni.

Americký prezident se v Laosu zúčastní summitu USA - Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a summitu zemí východní Asie.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama Jižní Korea laos

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy