Armáda USA předala část území na Okinawě Japonsku, vyvstal ale jiný problém

Tokio - Americká armáda vrátila japonské vládě část území, které měla doposud pod kontrolou na ostrově Okinawa. Čtyřicet kilometrů čtverečních půdy ovšem bylo Japonsku předáno výměnou za umožnění výstavby přistávacích ploch pro americké letouny Osprey. Nespokojenost místních tak patrně nepoleví.

Okinawský guvernér Takeši Onaga požadoval bezpodmínečné vrácení půdy, která byla součástí výcvikového tábora amerických vojáků v džungli na severu ostrova. Dnešního slavnostního obřadu se nezúčastnil a připojil se naopak k protestu.

Letouny Osprey, které umějí odstartovat vertikálně, stejně jako vrtulník, jsou nasazeny na okinawské základně amerického vojenského námořnictva Futenma. Jeden z konvertoplánů Osprey minulý týden u břehů Okinawy havaroval, což znovu rozdmýchalo protesty místních lidí.

Pro letouny Osprey vybudovala japonská vláda na ostrově několik nových heliportů. "Cítíme se zrazeni. Z našeho pohledu americká armáda vrací něco, co nechce, a současně jsou vybudovány nové přistávací plochy pro letouny Osprey," řekl televizi CNN aktivista Takaši Kišimoto.

"Problém je, že tyto heliporty jsou vybudovány příliš blízko obytných domů. Mají na nich přistávat letouny Osprey, které jsou nebezpečné pro místní obyvatele i pro životní prostředí," řekl politolog Maki Kimura.

Okinawa byla na konci druhé světové války v roce 1945 dobyta americkými vojsky a Japonsku byl ostrov předán až v roce 1972. Nynější návrat půdy je od roku 1972 největší.

Na Okinawě je rozmístěno zhruba 30.000 amerických vojáků. Napětí vzrostlo letos v květnu, kdy byl na ostrově zatčen Američan pracující pro jednu ze základen v souvislosti s vraždou a znásilněním japonské ženy.

Související

Jihozápad Japonska zasáhl tajfun Haishen. (7.9.2020)

Tajfun Haishen zasáhl Jižní Koreu. Japonsko začíná sčítat škody, několik zraněných

Tajfun Haishen, který si na jihozápadě Japonska vyžádal o víkendu jednoho mrtvého a přes 50 zraněných, dnes udeřil v Jižní Koreji, kam rovněž přinesl prudké deště a silný vítr. Na deseti jihokorejských letištích bylo zrušeno více než 300 letů, nevyjely ani některé vlakové spoje. Zhruba 25.000 jihokorejských domácností je kvůli řádění tajfunu bez elektřiny, píše agentura AP.

Více souvisejících

Okinawa Americká armáda (U.S. ARMY) Japonsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy