Evropa se vymlouvá a chybí jí společná politická vůle, tvrdí tvůrce kontroverzní azylové politiky. Ochranou pobřeží se zabrání teroristickým útokům, říká

Canberra - Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz zmiňuje Austrálii jako inspiraci pro řešení migrační krize. Austrálie má velmi tvrdý třífázový systém, díky kterému množství uprchlíků nepřijme. Podle jeho tvůrce, Jima Molana, je tento systém aplikovatelný i pro Evropu. V rozhovoru pro Politico říká, že jediné, co je k tomu potřeba, je společná politická vůle.

Jim Molan je bývalý generál. Působil jako velitel operací mnohonárodnostních sil v Iráku v letech 2004-2005. Za svou službu obdržel americkou Legii za zásluhy. Po odchodu z armády v roce 2008 se stal spoluautorem azylové politiky opoziční liberálně-národní koalice. Premiérem byl jmenován jako zvláštní vyslanec pro operaci Sovereign Borders (Suverénní hranice). Ačkoliv během voleb v roce 2016 nezískal senátorské křeslo, sám sebe označuje za „nejlepšího senátora, kterého Austrálie nikdy neměla.“

Jeho azylová politika je založena na třech pilířích: obrácení lodí zpět ve Středomoří, zpracování žadatelů o azyl v podbřežních vodách, a jejich přesídlení mimo kontinent s cílem zastavit jejich příliv. Ačkoliv Molan přiznává jisté obtíže v kontrolování evropského pobřeží, není to podle něj nemožné. Připomíná, že australské pobřeží včetně ostrovů zahrnuje přibližně 60.000 kilometrů (EU zahrnuje přibližně 70.000 kilometrů pobřeží) a australské námořnictvo a pobřežní hlídka jsou „drobné“ v porovnání s mnohem větším námořnictvem EU. Podle něj se evropské státy pouze vymlouvají a chybí jim společná politická vůle.

Pro Evropu je však australský migrační systém, zvláště jeho první fáze, velmi kontroverzní.  Evropský soud pro lidská práva v roce 2012 rozhodl, že Itálie porušila mezinárodní právní předpisy v oblasti lidských práv tím, že zastavila lodě migrantů v Středomoří a poslala je zpátky do Libye. Austrálie není vázána Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Je nicméně signatářem Úmluvy o uprchlících OSN, podle které uprchlíci nemohou být zasláni zpátky  na místo, kde mohou být pronásledováni nebo potrestáni. Austrálie trvá na tom, že neporušila tato pravidla, organizace Amnesty International s ní však nesouhlasí.

I další fáze jejího anti-migračního systému vzbuzují velké kritiky. V druhé fázi jsou migranti, kteří nelegálně vstupují do Austrálie, předáni do příbřežních center na tichomořském ostrově Nauru nebo guinejském ostrově Manus, který je znám pro svoje nechvalně proslulé brutální podmínky. Toto centrum se plánuje v blíže neurčené době uzavřít poté, co australský nejvyšší soud rozhodl, že je protiústavní. Na těchto ostrovech migranti zůstávají i pokud obdrží uprchlický statut. Zůstat mohou i v jiných zemích (např. v Kambodži), s kterými Austrálie uzavřela kontroverzní dohody, podle kterých země dostane za každého uprchlíka určitý obnos.

Podle Molana je jím navržený model velice úspěšný a jeho hodnotu si začíná uvědomovat stále více evropských zemí. Připomíná, že i Angela Merkelová otáčí svou otevřenou politiku vůči migrantům. „ Evropa je tam, kde byla Austrálie kolem roku 2012, raně 2013,“ říká. Podle něj skutečnost, že uprchlíci, kteří jsou ochotni zaplatit tisíce dolarů za místo v lodi, nakonec skončí tam, kde začali, dost narušuje „pašerácký obchodní model“.

Molan tvrdí, že australská praktika posílání uprchlíků zpět je legální, protože žadatelé o azyl se obvykle shromažďují ve třetích zemí, na Srí Lance nebo v Indonésii, před tím, než se vydají na cestu. „V době, kdy se dostanou do Indonésie, oni prošli třemi zeměmi," říká. „Strávili  tam měsíce dřív než přišli do Austrálie, a v tomto okamžiku nemohou mít žádný strach z pronásledování v Indonésii."

Podle něj výhoda systému leží též v tom, že poskytuje víc možností pro přijetí legálních migrantů. Austrálie, čítající 24 miliónů obyvatel, přijímá 200 000 osadníků ročně. 12 000 až 14 000 z nich jsou uprchlíci. Austrálie nicméně slíbila jednorázové zvýšení počtu přijatých migrantů o 12 000 osob kvůli syrské krizi. Zavázala se též, že trvale zvýší svůj roční příjem na 19 000 uprchlíků od tohoto roku.

Migrační politika Austrálie je podle Molana též etická, protože zabraňuje vysokému počtu utonutí uprchlíků. Od prosince 2007 do 18. září 2013, se asi 1100 žadatelů o azyl se utopilo na cestě do Austrálie. Od 19. září 2013  do 9. prosince 2013 (kdy byla zavedena přísnější kontrola hranic), jich zemřelo 39. Od té doby se žádný z nich neutopil na cestě do Austrálie, i když mnoho z nich zemřelo nebo bylo vážně zraněno v příbřežních center i mimo ně v důsledku sebevražd, nemocí nebo násilných útoků, dodává Politico.

V neposlední řadě, říká Molan, implementace podobného modelu evropskými zeměmi by zmenšila možnost teroristického útoku. „Existují příklady - Nice, Paříž, Brusel - kde bylo odhaleno propojení mezi terorismem a migrací. Proto jeden aspekt boje proti terorismu by měly být hraniční kontroly,“ říká.  Dalšími aspekty protiteroristické ochrany by měly být sociální kontakty s migranty, zlepšení zpravodajských služeb a vnitřní bezpečnosti a zvýšení protiteroristických aktivit.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 
Policie Austrálie

Útočník ubodal v Sydney pět lidí. Podle policie mohlo jít o terorismus

Po dnešním útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo pět lidí. Několik dalších osob, včetně malého dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Australská policie, která informovala o této události agenturu Reuters, uvedla, že na místě nenalezla žádné důkazy o motivaci útočníka, ale nevyloučila možnost terorismu.

Více souvisejících

Austrálie Australské námořnictvo (Royal Australian Navy) uprchlíci

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy