Osamělé lidi v Japonsku zachraňuje virtuální babička

Tokio - Jde o melancholickou realitu, které čelí osamělí lidé po celém světě - probudit se nebo vstoupit do prázdného domu a usednout k neveselému osamělému jídlu, napsal zpravodajský server The Times.

Městečko Awadži v centrální části Japonska tento problém vyřešilo s pomocí "virtuální babičky" - vlídné staré dámy, která laskavě hovoří s osamělým strávníkem, zatímco podává doma připravené lahůdky.

Tato postava existující jen ve virtuální realitě je nejen prostředkem, jak zmírnit lidem samotu, ale také způsobem, jak propagovat pohostinnost a kuchyni málo známého městečka ležícího na stejnojmenném ostrově.

Uživatelé umístí svůj chytrý mobilní telefon do držáku na hlavě, aby se mohli při jídle dívat na dva filmy, které - jak věří tvůrci - zmírní jejich izolaci při osamělém stolování.

Psali jsme: V Japonsku si na internetu objednáte i mnicha Japonské hi-tech toalety matou turisty, firmy přišly s novým řešením Japonské boubelky bojují proti předsudkům vůči obezitě  

První z nich je určen k použití při snídani. Usmívající se, šedovlasá "babička" v něm vítá láskyplnou japonštinou v obývacím pokoji zařízeném tradičními matracemi tatami a posuvnými papírovými stěnami.

V dialektu ostrova Awadži nabízí rýžové kuličky zabalené v mořských řasách, polévku miso s křupavým salátem a drobné rybičky se strouhanou cibulí.

"Vyspal ses dobře?" ptá se. "Sněz si svou snídani. Ve městě určitě jíš spoustu rychlého občerstvení, viď? Jez hodně čerstvé zeleniny," dodává nabádavě.

A v jedné chvíli poznamená: "Děda se taky těší, až tě uvidí." A když uživatel otočí hlavu, odkryje se pohled na usmívajícího se staršího muže nad deskovou hrou.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Lidé virtuální realita

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy