ROZHOVOR | Hrozí válka s KLDR? Trumpova velkohubá prohlášení jsou mimo realitu, míní politolog

ROZHOVOR - Výhrůžky a hrozby bývají při změnách vedení na jedné či druhé straně docela běžné, tvrdí odborník na japonskou zahraniční politiku a bezpečnost v oblasti východní Asie pro EuroZprávy.cz Michal Kolmaš. V současné vyostřené situaci na Korejském poloostrově však nevidí potenciál pro vznik ozbrojeného konfliktu. Dle jeho slov může překvapit pouze americký prezident Donald Trump.

Podle amerického viceprezidenta Mike Pence "éra strategické trpělivosti" se Severní Koreou je u konce. Dříve sám americký prezident Trump označil režim Kim Čong-una za "problém, o který bude postaráno". Reagovali tak na další zkoušky balistických raket ze strany režimu KLDR. Ke korejským břehům se v reakci blíží skupina amerického námořnictva v čele s letadlovou lodí Carl Vinson. Na vyostřenou situaci reagoval také japonský premiér Šinzó Abe, jehož vláda připravuje plány pro případ, že do Japonska kvůli krizi na Korejském poloostrově zamíří množství uprchlíků.

Státy v oblasti Severní Koreje sledují s obavami zvýšené napětí mezi KLDR a USA. Japonský premiér oznámil v projevu parlamentu, že Japonsko se připravuje na případný příliv uprchlíků z oblasti poloostrova. Jsou obavy okolních států oprávněné?

Myslím, že ne úplně, byť chápu, že se státy obávají. Výhrůžky a hrozby bývají při změnách vedení na jedné či druhé straně docela běžné; stačí zavzpomínat na George Bushe mladšího nebo konec konců i vyostřené debaty po nástupu obou posledních Kimů. Nikdy se však nepřenesly do praxe a divil bych se, kdyby současná krize dopadla jinak.

Jakou pozici v rámci vyostřené situace můžeme čekat od Japonska? Podpořilo by případný ozbrojený zásah USA vůči severokorejskému režimu?

Japonsko dlouhodobě zastává tvrdý přístup vůči Severní Koreji, a to nejen kvůli strachu z jaderných zbraní, ale i kvůli únosům Japonců severokorejským režimem. Japonsko zároveň chápe spolupráci s USA za základ své bezpečnostní strategie. Na druhou stranu preferuje spíše multilaterální a diplomatický přístup k řešení severokorejského problému a navíc je svázáno mírovou ústavou, která japonským vojákům zapovídá účast na útočných vojenských misích. Účastnit by se tedy mohli války jen v případě, kdy by Severokorejci zaútočili jako první. Myslím, že by se Japonci především snažili přesvědčit USA k diplomatickému vícestrannému jednání; válku si zcela jistě nepřejí.

Dá se očekávat, že USA naplní Trumpovo prohlášení, že o problém jménem Severní Korea "bude postaráno"?

Pochybuji. Severní Korea je strašně složitý a dlouhodobý problém a Trumpova velkohubá prohlášení o "jednoduchém řešení" jsou odtržená od reality. Pokud by chtěl Trump něco vyřešit, měl by zapojit zejména Čínu a snažit se o konstruktivní dialog.

Jak by případný konflikt mezi KLDR a USA mohl vypadat? A jak by do něj zasáhly mocnosti Rusko, Čína a Japonsko?

To je strašně složité předvídat, protože tam je mnoho neznámých. Například jak jsou spolehlivé a výkonné korejské mezikontinentální střely, nakolik se Korejcům podařilo opravdu jaderné zbraně do hlavic instalovat či jak je účinná americká protibalistická obrana. Příliš se k tomu proto vyjadřovat nechci. Co se týče spojenců, Rusko se tři roky po sobě drží na špici severokorejského žebříčku "nejbližších přátel". Čína je už od tributárního systému korejským nejbližším spojencem, ovšem v posledních letech je stále více znepokojena tvrdou korejskou pozicí a stále kritičtější k představitelům režimu - to šlo konec konců vidět i na obchodních sankcích, které Čína proti režimu nedávno přijala.

Je reálné, že se severokorejský režim „zklidní“ a že Čína na něj vyvine dostatečný tlak? Nebo se Kimův režim drží u moci právě prostřednictvím zbrojení a další eskalace napětí je na pořadu dne?

Myslím, že se situace časem uklidní. USA a KLDR se rozhodně nestanou přáteli, ale vyhrocený diskurs se zase časem uklidní. Čína v tom jistě bude hrát důležitou roli, protože obchod s Čínou (a tím i příjem tvrdé měny) je pro Severní Koreu životně důležitý. Myslím, že je dobré mít na paměti, že Severní Korea si přijde napadána a ohrožována ze strany USA. Jen pokud si bude jista, že režim přežije, může se věnovat domácímu rozvoji.

Japonská vláda pracuje na evakuačních plánech pro zhruba 60 tis. Japonců pobývajících v Jižní Koreji. Kdy byly japonsko-korejské vztahy takto vyostřené? Nebo je to pro Japonce běžná situace?

Pro Japonsko je evakuace běžnou záležitosti, učí se dokonce na školách - zejména tedy pro případ zemětřesení nebo sopečné erupce. Co se týče japonských vztahů s oběma Korejemi, nemyslím, že jde o nějaký nejnižší bod. S Jižní Koreou mají Japonci sice řadu nedořešených sporů, ale pracují na jejich odstranění a jsou zajedno v tom, že pro řešení severokorejské otázky se musí spojit. A japonské vztahy se Severní Koreou už prošly řadou krizí, například před patnácti lety, kdy Kim Čong-il potvrdil podezření japonské vlády, že Severokorejci unášejí Japonce, aby učili japonštinu severokorejské zvědy. Chci tím říct, že jistě jde o vyhrocenou situaci, ale zcela jistě není bezprecendentní. Japonci i oba korejské národy jsou na jistou míru nebezpečí přivyklí, a proto bych se opravdu divil, kdyby se konflikt přenesl do otevřené války. Myslím, že překvapit zde může pouze Donald Trump.

Michal Kolmaš působí na Metropolitní univerzitě Praha na katedře asijských studií. Zabývá se japonskou zahraniční politikou a bezpečností v oblasti východní Asie.

Související

Michal Kolmaš, vedoucí katedry Asijských studií Metropolitní univerzity Praha Rozhovor

V Číně se o válce neinformuje jako v Česku. Návrat studené války si nepřeje, říká expert

Čínský postoj k válce na Ukrajině je tak trochu záhadou. Na jedné straně je obezřetné k Západu, na druhé straně i k Rusku. „Ruské báchorky o tom, že Ukrajinci vyrábí biologické a chemické zbraně, případně různé hoaxy o fašismu, kterými Rusové svět častovali, se uchytily i v Číně,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz docent Michal Kolmaš, vedoucí katedry Asijských studií Metropolitní univerzity Praha.
Mgr. Michal Kolmaš, Ph.D. je odborným asistentem na katedře asijských studií Metropolitní univerzity v Praze. Dva roky působil jako výzkumník na japonských univerzitách. Rozhovor

Řítí se východní Asie do války? Dochází k zásadní změně, varuje odborník

ROZHOVOR – Východní Asie je sice pro Středoevropany vzdáleným regionem, ovšem tamější politickou situaci rozhodně nelze přehlížet. Čína rozšiřuje sféru svého vlivu a v Japonsku vládne pravicový jestřáb. Je střet nevyhnutelný? Zeptali jsme se Michala Kolmaše, odborného asistenta na katedře asijských studií Metropolitní univerzity v Praze, který dva roky působil jako výzkumník na japonských univerzitách.

Více souvisejících

Michal Kolmaš (politolog) Japonsko Severní Korea (KLDR) Donald Trump Kim Čong-un rozhovor

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy