Kimovo vojsko ruinuje státní kasu, v počtu ponorek předčí i Spojené státy

Pchjongjang – Jak je na tom jedna z největších armád světa, Korejská lidová armáda? Podle odhadů se na její fungování dává téměř třetina státního rozpočtu. V souvislosti s napětím, které v oblasti Korejského poloostrova panuje kvůli vyslání amerického loďstva do oblasti, si připomeňme početní stavy Kimovy armády a podívejme se, jak je na tom ve srovnání s Jižní Koreou.

Ačkoliv má Severní Korea mnohem více „pěšáků“, než její jižní soused, velké procento z nich údajně trpí podvýživou a jejich velká část je špatně placena.  Severokorejská armáda pod vedením Kim Čong-una se taktéž musí potýkat se zastaralou výzbrojí. Velkou výhodou oproti Jižní Koreji je pro KLDR velmi početná dělostřelecká technika, která může způsobit jižnímu sousedu velké škody. KLDR dominuje i v počtu ponorek.

Podle Severní Koreje je na armádu vyčleněno zhruba 16 % z rozpočtového balíku. Jiné odhady však směřují ke 25 % až 38 procentům. I když se země potýká s nedostatkem zboží a její ekonomický systém skomírá, na armádě se nešetří .

Velmi důležitou součástí Korejské lidové armády je její letecká složka. V jejích řadách slouží přes 100 tisíc mužů, k dispozici mají tisíce strojů nejčastěji sovětské nebo čínské výroby. Podle expertů na obranu je však většina letounů technicky zastaralých a nedisponují vybavením, které by bylo srovnatelné s moderními letadly. 

Nutno podotknout, že počet veškerého personálu, který se na fungování armády podílí, dosahuje neuvěřitelného čísla – podle odhadů jde o 4,5 až 6 milionů osob, zahrnující  i dobrovolníky či techniky. Povinnou vojenskou službu musí sloužit i ženy. Severní Korea má dokonce speciální jednotku, která by měla zvládnout kybernetické útoky, ty se jí i podařily – jednotka  v minulých letech „hackla“ tisíce počítačů v Jižní Koreji. Je veřejným tajemstvím, že Severní Korea disponuje také svým vlastním programem chemických zbraní. Nikdo však neví, jaký typ zbraní může Kimův režim konkrétně vlastnit, početní stavy jsou také velkou neznámou.

Podle Světového indexu palebné síly (GFI) měla Severní Korea v roce 2016 celých 70 ponorek, 4 200 tanků, 458 bojových vrtulníků, 572 bojových letadel. Korea disponuje i jaderným arsenálem, o jejím stavu však informace chybí. Severní Korea do loňského roku otestovala jaderná hlavice pětkrát, dva testy proběhly právě loni. Zajímavé je porovnání s údaji z roku 2015 od Mezinárodního institutu strategických studií (IIFSS)

Podle něj měla k roku 2015 Severní Korea v rámci aktivních jednotek celých 1,2 milionu mužů ve zbrani. Jižní Korea zhruba polovinu, 655 tisíc vojáků. Naopak v počtu bitevních tanků zastává sever. Ten má necelých 2,5 tisíce tanků (v roce 2016 už jich však měla kolem, na jihu operují s počtem 3,5 tisíc tanků. Severokorejský počet dělostřelectva se odhaduje na 21 tisíc kusů oproti jihokorejským 11 tisícům. Počet bojových letounů se u obou zemí pohybuje na zhruba stejné úrovni, kolem 570 kusů. Jihokorejci dominují počtem vrtulníků, těch mají 481, Severokorejci lehce přes 300.

Severní Korea disponuje torpédoborci v řádu jednotek, Jižní jich má kolem dvaceti. Oproti Jižní Koreji Kimův režim dominuje v počtu ponorek, má jich něco přes 70, soused jenom 23, počet ponorek KLDR je dokonce vyšší než počet amerických, horší je to s jejich technickou úrovní.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Armáda Jaderné zbraně Pchjongčchang Kim Čong-un USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy