Co by se stalo, kdyby Trump šel do války se Severní Koreou? Odborníci varují před obrovskými riziky

Washington/Pchjongjang - Vzhledem k tomu, že totalitní Severní Korea říká, že je připravena poslat ke dnu americkou letadlovou loď. Reagovala tak na fakt, že seskupení amerických bojových plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson dnes ve Filipínském moři jižně od Korejského poloostrova zahájilo společné vojenské manévry s japonským námořnictvem. Odborníci se proto vážně zabývají otázkou, co by se mohlo stát.

„Teď, když máme k dispozici mocnou jadernou energii, abychom se chránili před jadernou hrozbou USA, budeme reagovat bez sebemenšího zaváhání na totální válku totální válkou a na jadernou válku naším stylem jaderného úderu, a dosáhneme jasného vítězství v závěrečném boji s USA.“

Právě to se uvádí v jednom z posledních prohlášení severokorejského ministerstva vnitra, zatímco nadále stoupá napětí kvůli raketovým testům a jadernému programu KLDR. V neděli deník vládnoucí komunistické strany řekl, že síly v zemi jsou v „bojové pohotovosti a připraveny potopit americkou letadlovou loď s jaderným pohonem jediným úderem“. List přirovnal americkou loď ke „strašnému zvířeti" a zdůraznil, že zásah proti němu by byl skutečnou ukázkou severokorejské vojenské síly. 

KLDR testuje nové rakety a při obrovské oslavě minulý týden hrozila „ničivým úderem“ nepřátelům z USA. Režim Kim Čong-una tak zatím rozhodně nepůsobí, že by podléhal mezinárodnímu tlaku – spíše naopak. Donald Trump se pokusil nasadit tvrdý tón a pohrozil, že se „řádně vypořádá“ se Severní Koreou, pokud Čína nedokáže udržet na uzdě své spojence. Tvrdil také, že vyslal „armádu“ válečných lodí do regionu. Varovným signálem pro KLDR mohl být také úder na jeskyni Islámského státu v Afghánistánu, na kterou Američané použili „matku všech bomb“.

USA mají k dispozici velmi mocnou raketu. Použijí ji na KLDR?

Útoky však podle deníku The Independent spíše vyvolal otázky ohledně toho, zda by byl prezident ochoten přijmout stejné kroky v Severní Koreji a vzal tak na sebe riziko jaderné války. David S. Maxwell, vysloužilý americký armádní plukovník speciální jednotky, který sloužil v Koreji a Japonsku, řekl, že americké síly vyvinuly s ohledem na severokorejské podzemní objekty ještě silnější bombu známou jako Massive Ordnance Penetrator (MOP).

„Existuje mnoho cílů na světě pohřbených takto hluboko pod zemí, kvůli kterým byl MOP vyvinut,“ řekl listu The Independent . „Ale myslím, že si budete muset položit otázku: Může vojenská akce proti Severní Koreji nemít za následek katastrofickou odezvu na sever?“ On sám se domnívá, že pokud Pchjongjang bude cítit ohrožení režimu hrozilo by, že může zahájit jaderný útok. „Oni by nevyhráli válku s Jižní Koreou a USA, ale mohou se domnívat, že je to jejich jediná možnost,“ dodal.

„I když by preventivní úder zničil raketové a jaderné kapacity, Severní Korea může cítit, že musí reagovat. To je dilema, kterému stratégové a tvůrci politik čelí tváří v tvář.“ Maxwell, který je nyní zástupcem ředitele Centra pro bezpečnostní studia na Georgetown University, říká, že i ojedinělý letecký úder by mohl vést ke „katastrofické reakci“, což by vyžadovalo evakuaci velké části Jižní Koreje a rozmístění amerických sil v rámci příprav na pozemní válku.

Riziko je až příliš vysoké

Doktor John Nilsson-Wright, vedoucí výzkumný pracovník programu think-tanku Chatham House pro Asii, se domnívá, že pravděpodobnost vojenského zásahu USA je „velmi nízká“. „Riziko vyprovokování konvenčního konfliktu nebo obrovských ztrát v Jižní Koreji hovoří proti takovému postupu,“ řekl listu The Independent. Washington podle něj navíc nemůže riskovat odcizení Soulu a Tokia.

Viceprezident USA Mike Pence o víkendu řekl, že letadlová loď USS Carl Vinson během několika dní dorazí do Japonského moře mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. Uvedl také, že díky americkému úsilí o zapojení Číny do problému věří v mírové dosažení stavu, kdy bude Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

Stejně jako údery v Sýrii a Afghánistánu, může tento krok pouze „utvrdit severokorejské odhodlání“ zvýšit své vojenské schopnosti, varoval Maxwell. „Zatím není zpravodajská služba na světě, která nám může říct, co udělá,“ uvedl v reakci na Kim Čong-una, který se za posledních šest let nelítostně zbavuje lidí ve svém nejbližším okolí.

Nilsson-Wright k tomu řekl, že i když USA vznesly výzvu týkající se zničení severokorejských zbraní hromadného ničení, je velmi obtížné určit, jak velké jsou zásoby KLDR. Jediný způsob, jak USA mohou doufat v řešení krize, je prostřednictvím koordinovaného tlaku se spojenci - a ochota k vyjednávání, myslí si. Možná opatření by mohla zahrnovat ekonomické sankce ze strany Číny, nabídku politických ústupků výměnou za zmrazení testování a mírové rozhovory, které zahrnují regionální aktéry.

Maxwell s tím souhlasí, a přestože připomíná, že severokorejská vláda se naučila po předchozích zásazích „obejít“ mezinárodní bankovnictví, považuje finanční akce za nejúčinnější. Vyzval USA, aby zmírnily nejistotu a napětí tím, že odmítnou reagovat na „každou raketovou zkoušku a každý vojenský pohyb“. „Kim se chová jako terorista, a jedna z věcí, kterou teroristé chtějí, je sláva,“ dodal Maxwell.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké) Kim Čong-un Donald Trump Mike Pence USS Carl Vinson

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy