Čínská chlouba? Nová letadlová loď by měla demonstrovat sílu Pekingu, má ale řadu nedostatků

MAGAZÍN – Čína slavnostně spustila vodu svou novou letadlovou loď, která je sice druhou v pořadí, zároveň však jde o první takové plavilo, které si země sama postavila. A co zatím o této lodi víme?

Loď, která se podle některých zdrojů bude jmenovat jako čínská provincie Šan-tung, vznikla v přístavu Ta-lien na severovýchodě země. Její stavba začala v roce 2014, předloni Čína potvrdila její existenci. Oficiálně by měla začít sloužit v roce 2020.

Plavidlo je řazeno do kategorie 001A, která konstrukčně vychází z první čínské letadlové lodě Liao-ning (typ 001). Podrobnosti o stavbě a konstrukci letadlových lodí typu 001A nebyly zveřejněny Výtlak plavidla je podle serveru NDTV odhadován na 60 000–70 000 tun.

Čínský zpravodajský portál Sina již dříve uvedl, že loď bude mít kapacitu 28-36 letadel - zejména čínských stíhaček pro letadlové lodě J-15 Shenyang a vrtulníků. Podobně jako Liao-ning bude mít tato třída skokanský můstek na přídi.

„Čína má ambiciózní cíl získat větší počet letadlových lodí,“ komentoval vznikající čínskou flotilu Andrew Scobell, vedoucí politolog americké výzkumné instituce RAND Corporation, který psal o čínské letadlové lodi pro magazín US Naval War College Review. Podle něj je jedním z důvodů celého programu snaha pozvednout prestiž čínských vůdců

Jak připomíná server Bloomberg, Peking má v plánu flotilu dále rozšiřovat, výstavba třetí letadlové lodi je již v plném proudu, staví ji státní loďařská korporace v loděnici Jiangnan nedaleko Šanghaje. Obranní analytici zabývající se vojenstvím, řekli tamním státním médiím, že země potřebuje minimálně tři další.

Spuštění plavidla signalizuje „nárůst a zesílení celkové národní moci,“ uvedl Li Jie, čínský námořní expert, pro China's Science and Technology Daily. Li se ale zároveň snažil uhasit jakékoliv náznaky triumfalismu. „I když jsme udělali velké pokroky, nelze říci, že máme technologii, která předčí britské a francouzské letadlové lodě,“ řekl Li.  „Není to tak jednoduché, jak jsme si představovali,“ přiznal.

Podle Richarda Bitzingera, koordinátora programu vojenských transformací na S. Rajaratnam School of International Studies v Singapuru, nemají první dvě čínské letadlové lodě dostatek parních leteckých katapultů, které jsou používané na letadlových lodích pro asistovaný vzlet letadel. To znamená, že J-15 musí nést více paliva a tím dochází k omezení arzenálu. Čína se může pokusit o instalaci parních katapultů na svém třetí lodi, řekl Bitzinger serveru Bloomberg.

Tyto a další technické limity pak podle deníku The New York Times znamenají, že dvě čínské letadlové lodě se nebudou moci pohybovat na moři tak dlouho, jako třeba plavidla americká, stejně tak nebudou moci stíhačky provádět takové manévry, jako ty americké. Budou prý vhodné jako projev síly v rámci regionu, zejména při sporech v Jihočínském moři, spíše než by byly určeny na dlouhotrvající mise daleko od základny.

Tyto lodě jsou podle deníku také náchylné k útoku raket a torpéd, což může být jedním z důvodů, proč jiné země zřejmě nebudou mít zájem o jejich budování. Čínští vojenští představitelé však argumentují, že lodě jsou neodmyslitelnou součástí projektování moci. „Letadlové lodě jsou stále nejvíce provozně silné a hodnotné plošiny na moři,“ uvádí se na oficiálním zpravodajském portálu lidové osvobozenecké armády. „Jsou nenahraditelné a je velmi těžké je překonat.“

Související

Čínská letadlová loď Šan-tung

Čína chce posílit svůj útočný potenciál, varuje bývalý pracovník Pentagonu

NÁZOR - Čína plánuje získat masivní, více než 40 letounů přepravující, technologicky vyspělou, elektromagnetickým katapultem vybavenou letadlovou loď o výtlaku 85 tisíc tun, která by měla mnohem větší útočný potenciál než první čínské letadlové lodě. Situaci rozebral vojenský publicista a bývalý pracovník Pentagonu Kris Osborn v komentáři pro server National Interest.

Více souvisejících

Šan-tung (čínská letadlová loď) Čínská armáda Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy