Uzbecká policie běžně odhaluje islámské extremisty, zradikalizovali v Rusku nebo Turecku

Taškent - Agentura Reuters s odkazem na uzbeckého ministra vnitra Abdusaloma Azizova informovala, že uzbecká policie běžně odhaluje islámské extremisty mezi občany vracejícími se do země ze zahraničí. Navrátilci se podle Azizova radikalizovali během svého pobytu v Rusku, Turecku a dalších zemích.

Jména radikálů, kteří v zahraničí zůstávají, plánuje ministerstvo zveřejnit na sociálních sítích. „Nechci popírat, že téměř každý den odhalíme lidi, kteří se vracejí ze zahraničí a snaží se šířit v Uzbekistánu vahhábismus," řekl Azizov.

V Uzbekistánu zakázaný vahhábismus je ultrakonzervativní odnož sunnitské formy islámu. Jeho vyznavači, mezi něž patřil i někdejší šéf teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin, se orientují na idealizovaný obraz islámu z jeho počátků. Odmítají západní demokracii a jako jedinou legitimní formu uspořádání státu a společnosti uznávají islámský řád vycházející z práva šaría.

Přesný počet radikálů ministr neupřesnil. Řekl však, že policie zatím dokázala zabránit islamistům vahhábismus v zemi šířit. „V některých státech přitom islámské radikály považují za uprchlíky," dodal.

Uzbekistán, který bojoval s islamisty na vlastní půdě v 90. letech, přitom podle Reuters upozorňoval například Švédsko na nebezpečí teroristického útoku ještě před dubnovým atentátem ve Stockholmu. Uzbecký radikál Rakhmat Akilov, který v zemi žádal o azyl, najel kamionem do davu lidí a zabil pět lidí.

Související

Petr Fiala

Fiala uzavírá cestu po Asii v Uzbekistánu, připojil se k němu Kupka

Premiér Petra Fiala (ODS) dnes uzavírá svou cestu po Asii na návštěvě Uzbekistánu, kde se k české delegaci připojil také ministr dopravy a Fialův spolustraník Martin Kupka. Oba politici se snažili místní představitele přesvědčit k investici do dopravních prostředků z České republiky. 

Více souvisejících

uzbekistán radikalizace

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 30 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy