Na Jižní Kurily se vydal první zájezd Japonců, Rusové je pustí do zakázaných zón

Tokio - Tokio sice zakazuje svým občanům navštěvovat Jižní Kurily s ruskými vízy, aby tak nepotvrzovali ruská práva na ostrovy, do sporné oblasti přesto míří skupina Japonců. Ti zde žili, než čtyři ostrovy obsadili na konci druhé světové války sovětští vojáci.

Ruské úřady slibují, že návštěvníky z nového programu bezvízových výměn nyní pustí i do "zakázaných zón", uvedl Newsru.com. Japonci chtějí hlavně navštívit hroby svých předků.

"Skupina Japonců, přibližně 60 lidí z řad někdejších obyvatel Jižních Kuril, se dnes vydala na zájezd na ostrovy v rámci programu bezvízových návštěv. Jsou to první Japonci na návštěvě sporných ostrovů od zmírnění vízových požadavků," uvedl server. Příslušných dohod dosáhli prezident Vladimir Putin a premiér Šinzó Abe během schůzek loni v prosinci a letos v dubnu.

Očekává se, že příští měsíc by ruské úřady mohly povolit i letecké zájezdy. Letos by Jižní Kurily mělo navštívit devět skupin Japonců, celkem 520 lidí. Na oplátku se má do Japonska v rámci programu bezvízových návštěv podívat 339 Rusů.

Spor o čtyři jihokurilské ostrovy dodnes brání oběma státům v uzavření mírové dohody, která by představovala tečku za druhou světovou válku.

Související

Ruská vlajka

Vrátit Jižní Kurily? Názor Rusů žijících na sporných ostrovech je jednoznačný

Drtivá většina Rusů žijících na Jižních Kurilách je pro to, aby tyty ostrovy zůstaly Rusku. Vyplývá to podle ředitele státní agentury VCIOM z průzkumu, podniknutého tento měsíc na ostrovech Kunašir, Iturup a Šikotan, na které stále vznáší nároky Japonsko. Územní spor i desítky let po skončení války brání uzavření mírové smlouvy mezi oběma státy.
Ruská policie, ilustrační fotografie

Předání části Kuril Japonsku? Rusové se bouří, před ambasádou se zatýkalo

Moskevská policie dnes zadržela 11 lidí protestujících před japonským velvyslanectvím proti myšlence předání sporných jihokurilských ostrovů Japonsku. Protest se odehrál v době, kdy se setkávají ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe, aby jednali o mírové smlouvě, jejímuž uzavření brání letitý spor právě o jižní Kurily. O zatýkání informoval specializovaný server OVD Info s odvoláním na organizátora nedělní demonstrace proti předání části Kuril Japoncům Sergeje Udalcova, předáka opozičního hnutí Levá fronta.

Více souvisejících

Jižní Kurily Japonsko Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy