Útok na KLDR za smrt amerického studenta? Historik varuje

Zločinný režim v Severní Koreji si v průběhu let vyžádal stovky, tisíce, ba miliony obětí z řad vlastní populace, která strádá hlady, je vězněna, mučena a zabíjena, zatímco klan Kimů si užívá akvaparky a husí jatýrka, zuří vojenský historik a analytik Max Boot. V komentáři pro server Commentary Magazine nazval KLDR královstvím teroru.

Netolerovatelná brutalita

Kvůli ambicím dynastie Kimů trpělo také mnoho Američanů, přičemž 36 tisíc vojáků USA padlo v korejské válce a další dva byli zabiti v roce 1976, když se v demilitarizované zóně pokoušeli porazit strom, konstatuje Boot. Dodává, že nyní na seznam přibyla další americká oběť, Otto Warmbier, dvaadvacetiletý student Univerzity ve Virginii, který zemřel poté, co se v komatu vrátil ze severokorejského zajetí.

"Jeho prohřešek? Během turistického zájezdu do Severní Koreje údajně šlohnul propagandistický plakát, který nepochybně chtěl jako suvenýr," pokračuje historik. Doplňuje, že není jasné, co se Warmbierovi v severokorejských rukou stalo, ale výsledek je jasný - zcela zdravý, šťastný, úspěšný mladý muž odjel do KLDR a vrátil se v kóma, ze kterého se nikdy neprobral.     

Boot odkazuje na komentátora listu Washington Post Freda Hiatta, podle kterého nelidskost vůči Warmbierovi odráží širší barbarství KLDR, přičemž cituje závěry komise OSN, která zkoumala severokorejské pracovní tábory: "Vězněná populace je postupně likvidována skrze záměrné vyhladovění, nucenou práci, popravy, mučení, znásilňování a odpírání práva rozmnožovat se prosazovaného prostřednictvím trestů, nucených potratů a zabíjení novorozenců."

Komise odhaduje, že v takových táborech v posledních padesáti letech zahynuly stovky tisíc politických vězňů, poukazuje historik. Deklaruje, že na vězních sítě nápravných táborů zvané kwanliso jsou páchány nevýslovná zvěrstva, která připomínají hrůzy táborů provozovaných nejhoršími totalitními státy 20. století. Boot tak souhlasí s Hiattem, že taková brutalita nemůže být v 21. století tolerována a celková reflexe hrůz severokorejského režimu by nám měla ukázat, jak neadekvátní je postup americké vlády vůči KLDR.    

"Trumpova administrativa nyní kráčí ve šlépějích prezidentů Obamy, Bushe a Clintona a činí hlavní otázkou pro americkou diplomacii severokorejský program zbraní hromadného ničení," píše expert. Vysvětluje, že to je pochopitelné, jelikož s výjimkou pár tragických obětí, jako je právě Otto Warmbier, severokorejské porušování lidských práv na rozdíl do vývoje jaderných zbraní přímo neohrožuje americký občany.

Klíčem je sjednocení Koreje

Tato hrozba pouze vzroste, pokud se KLDR podaří umístit atomovou hlavici na mezikontinentální raketu schopnou zasáhnout západní pobřeží USA, varuje Boot. Agenda jaderného odzbrojení je podle něj nicméně příliš úzká a nemá velkou šanci na úspěch, o čemž se Trump osobně přesvědčil, když se bez jasného efektu pokusil přimět Čínu k tlaku na Severní Koreu.

Spojené státy by tak měly uvalit na Pchjongjang další sankce, které ho však těžko přimějí zdát se jaderných zbraní, uvádí analytik. Připomíná, že Kim Čong-un viděl, co se stalo Muammaru Kaddáfímu a Saddámu Husajnovi, a proto se nikdy nevzdá jediné věci, která mu garantuje setrvání u moci.   

Vojenskou akci proti severokorejským raketovým a jaderným střediskům Boot rovněž nepovažuje zadobrou volbu. "Šance chybného odhadnutí fanatického režimu, který má jaderné zbraně a 10 tisíc děl namířených na Soul, je příliš velká," vysvětluje expert. Soudí, že žádná elegantní, chirurgická cesta likvidace severokorejských zbraní hromadného ničení bez rizika druhé, tentokrát jaderné korejské války jednoduše neexistuje.

Tudíž zbývá inovovaná verze staré doktríny zadržování, která předpokládá odstrašování KLDR od zahájení nepřátelských akcí, souběžné vyčerpávání tamního režimu a čekání na jeho konečné zhroucení, míní historik. Tvrdí, že sjednocení Korejského poloostrova představuje jediný jistý způsob jak ukončit hrozbu ze Severní Koreje, která - jak připomíná smrt Otto Warmbiera - přesahuje severokorejské jaderné zbraně a rakety.  

"Sám rodinný režim Kimů je zbraní hromadného ničení a jeho hlavní obětí jsou obyvatelé Severní Koreje," nebere si servítky Boot. Zdůrazňuje, že ačkoliv nikdo neví, kdy ten den nastane, nefunkční režim v Pchjongjangu jednou zkolabuje a celý poloostrov bude svobodný. Přechod nebude hladký a jednoduchý, ale USA by měly takové sjednocení učinit hlavním cílem své politiky vůči KLDR, jelikož jde o jediný způsob jak ukončit jednou pro vždy hrozbu, kterou tento nejkrutější režim světa představuje pro své vlastní obyvatele i své sousedy, uzavírá analytik.  

Související

Otto Warmbier

Rodiče umučeného Warmbiera nachystali odplatu. Hodlají KLDR mařit podnikání

Rodiče amerického studenta, který zemřel po pobytu ve vězení v Severní Koreji, hodlají hledat nelegální majetek KLDR ve světě a dosáhnout toho, aby se tato asijská země zodpovídala za porušování lidských práv. Fred a Cindy Warmbierovi to dnes řekli na tiskové konferenci v Soulu. Jejich syn Otto byl v roce 2016 zadržen v KLDR a odsouzen k 15 letům nucených prací. Do USA byl po 17 měsících vrácen v bezvědomí a krátce potom zemřel.
Otto Warmbier

USA nezaplatily KLDR za Warmbiera, tvrdí Trump. Na Obamu vytáhl starou kauzu

Spojené státy Severní Koreji v kauze zesnulého amerického studenta Otty Warmbiera nevyplatily žádné peníze. Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. V amerických médiích se ve čtvrtek objevily zprávy, že KLDR vystavila Washingtonu za zdravotní péči o Warmbiera účet na dva miliony dolarů (46 milionů korun). Američané se prý zavázali částku proplatit.

Více souvisejících

Otto Warmbier (student zadržený v KLDR) Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 57 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy