Za smrt Lioua Siao-poa může i čínská vláda, myslí si šéfka Nobelova výboru

Oslo/Peking/Praha - Předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová se domnívá, že pekingská vláda je spoluzodpovědná za předčasnou smrt čínského disidenta, básníka a nositele Nobelovy ceny za mír Lioua Siao-poa- O jeho úmrtí dnes informovaly čínské úřady. K úmrtí disidenta se vyjádřil také český ministr kultury.

„Čínská vláda má velkou zodpovědnost za jeho předčasnou smrt," sdělila Reissová-Andersenová agentuře Reuters. „Považujeme za hluboce znepokojující, že Liou Siao-po nebyl přemístěn do zařízení, kde by mohl dostat odpovídající lékařskou péči dříve, než se stal nevyléčitelně nemocným," dodala.

"Zprávy o vážném stavu Lioua Siao-poa se setkaly částečně s mlčením a s opožděnými váhavými reakcemi po celém světě... Je smutnou a znepokojivou skutečností, že zástupci svobodného světa, kteří si sami cení demokracie a lidských práv, jsou méně ochotni postavit se za tato práva ve prospěch jiných," stojí také v prohlášení Reissové-Andersenové.

"Hnutí za lidská práva v Číně a na celém světě ztratilo zásadového bojovníka, který zasvětil svůj život nenásilné a důsledné obhajobě a prosazování lidských práv a který byl uvězněn za to, že stál za svým přesvědčením," uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Zároveň vyzval Peking, aby disidentově ženě nebránil ve svobodě pohybu včetně vycestování. Liou Sia je od roku 2010, kdy její manžel dostal Nobelovu cenu za mír, v podstatě držena v domácím vězení a trpí depresí.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila Lioua za statečného bojovníka za občanská práva a za svobodu projevu.

Nejznámější čínský politický vězeň, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny.

Disidentův zdravotní stav se v posledních dnech rychle zhoršoval, Liou trpěl i onemocněním ledvin, nízkým krevním tlakem a částečnou neprůchodností střev. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí. Dva západní lékaři přitom o víkendu uvedli, že Liou do ciziny transportován být může.

 „Zpráva o smrti čínského intelektuála a disidenta Liou Siao-po mě hluboce zasáhla. Odchází v něm osobnost velké mravní čistoty. Ve svém boji za život ve svobodě se nenechal zlomit ani brutalitou totalitní moci, ani vážnými zdravotními problémy. Uchovám si jej v paměti mezi těmi, jejichž život svědčí o smyslu zápasu o dobro; byť by se tento zápas zdál marný a předem prohraný. I pro věrnost památce lidí, jako byl Liou Siao-po jsme povinni ho trvale vést,“ uvedl dnes český ministr kultury Daniel Herman.

Liou by poprvé uvězněn po prodemokratickém protestu na ústředním pekingském náměstí v roce 1989. Nobelovu cenu za mír dostal v roce 2010, kdy si už ve vězení odpykával svůj čtvrtý a poslední trest.

Související

Nobelova cena

Propusťte vdovu po držiteli Nobelovy ceny, vyzvali Čínu osobnosti

Peking - Více než dvě desítky známých spisovatelů, básníků a dalších umělců vyzvaly čínské úřady k propuštění vdovy po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Básnířka Liou Sia, která trpí těžkou depresí, je držena dlouhodobě v domácím vězení.

Více souvisejících

Liou Siao-po Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy