Let MH370 nalezen? Půl roku po ukončení pátrání byly nalezeny trosky letadla

Sydney - Půl roku po ukončení pátracích akcí po zmizelém letu MH370 zveřejnila australská vláda snímky 12 plovoucích objektů na moři. Fotografie zachytil francouzský satelit jen dva týdny od domnělé nehody letadla s 239 pasažéry na palubě.

Snímky podrobně analyzovaly dvě státní australské agentury, Geoscience Australia a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, a společně s modelem vztlakových klapek došli vědci k závěru, že místo havárie byla severněji, než původní pátrací oblast.

Ve výzkumné zprávě se uvádí, že objekty byly pravděpodobně vyrobené člověkem a že se na moři shlukují do skupin, místo aby byly volně roztroušené. Zatímco jsou si badatelé jistí, že letadlo zmizelo v části Indického oceánu, které nebylo zatím prohledáno, autority se k tomu staví zdrženlivěji. Snímky nejsou v tak dobré kvalitě, aby se dalo s přesností určit, zda se jedná o kousky zmizelého Boeingu 777.

Více než rok od zmizení letu MH370 vyplavilo moře na pobřeží ostrova Réunion v Indickém oceánu skoro tři metry dlouhý kus kovu, který byl francouzskými vyšetřovateli identifikován jako část chybějícího letadla. Od té doby se více kovovovýh součástí vyplavuje i na pobřeží východní Afriky.

Rodiny pozůstalých doufají, že nové informace znovu spustí pátrací akce, které byly v lednu pozastaveny na dobu neurčitou, a podaří se jim konečně vyřešit jednu z největších záhad v historii letecké dopravy.

Malajsie jakožto stát registrovaného letadla má celkovou pravomoc a zodpovědnost za hledání stroje však neukazuje žádný zájem o obnovení akcí.

Letadlo malajsijských aerolinek se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Austrálie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy