Jižní Koreji došla trpělivost. Zničí Pchjongjang, pokud bude KLDR hrozit jadernými zbraněmi

Podle výpovědi zdroje z vojenských jednotek Jižní Korey má Soul v plánu vyslat na Kim Čong-una balistické střely, které by zničily většinu Pchjongjangu, pokud by se zdálo, že hodlá aktivovat jaderné zbraně.

Agentura Yonhap News Agency citovala anonymní vojenský zdroj, který tvrdil, Soul hodlá zabít Kim Čong-una, i kdyby měl zničit Pchjongjang. „Každá čtvrť Pchjongjangu, především tam, kde sídlí vedení KLDR, bude zničené balistickými střelami a dělostřeleckými granáty, jakmile KLDR ukáže známky využívání nukleární zbraně,“ řekl zdroj agentuře.

Poslední jaderný test KLDR provedla 4. července 2017 a podle Kim Čong-una by svými zbraněmi KLDR byla schopná zasáhnout většinu USA. KLDR tvrdí, že standardizovala své nukleární hlavice a je schopná vyslat je na balistických střelách.

Plán Jižní Korey „Korea Massive Punishment and Retaliation“ se podobá výhrůžkám KLDR, která poměrně pravidelně vyhrožuje, že promění Seoul v moře plamenů. KLDR má přitom stovky různých zbraní s dlouhým dostřelem, které jsou neustále namířené tak, aby v případě konfliktu mohly bombardovat Soul. Ačkoliv KLDR pravděpodobně účinnost zbraní přehání, pořád by takový útok mohl zabít tisíce.

Zdroj Yonhap News Agenci prohlásil, že v případě jaderného útoku na Jižní Koreu „bude hlavní město KLDR vymazáno z mapy a proměněno v prach“. Armádní vedení v Soulu prohlašovalo něco podobného, naznačovalo, že Soul má plán pro případ konfliktu.

„Pokud bude Severní Korea pokračovat se svými provokacemi, které by ohrožovaly života a bezpečí našich občanů, naše armáda tvrdě potrestá zdroj provokace, její podpůrné síly a velení,“ prohlásil major generál Kim Yong Hyun v roce 2013. V té době obě strany prováděly mnoho vojenských cvičení v oblasti Demilitarizované Zóny a vládlo mezi nimi silné napětí.

A ačkoliv obvykle velení znamená vojenské velitele, v tomhle případě by Soul zaútočil přímo na hlavní vedení celého režimu, včetně Kim Čong-una. Podle The Telegraph se brigádní generál Cho Sang Ho zmínil, že Jižní Korea „vyvine strategie, které jí poskytnou výhodu nad Severem, jako je psychologické válčení, schopnost přesných zásahů a úderů na vedení.“

Takový úder by pravděpodobně spoléhal na rychle se pohybující balistické střely, střely s přesným mířením a válečná letadla. Soul představil, že takové zbraně má, jen není jisté, kolik přesně jich je. Ví se však, že vlastní minimálně 200 střel s krátkých dosahem ATACMS, které si koupil krátce po roce 2000 od Spojených států. Mají sice krátký dosah, ovšem do Pchjongjangu je to z demilitarizované zóny vzdušnou čarou necelých 150 kilometrů, což by tyto střely zvládly.

Je tedy jasné, že Jižní Korea má možnosti, jak vedení KLDR napadnout. Problémem je, že tyto údery málokdy vyjdou. Většinou je důvodem to, že vedení skrývá svoje pozice. A lokace cílů je velmi důležitá, pokud má existovat naděje.

Podle serveru War is Boring má Kim Čong-un pravděpodobně plán v případě, že by se musel před útokem skrýt pod zemí. Bylo by šokující, kdyby nemusel. USA se pokoušela udělat množství úderů na Saddáma Husajna a další irácké vedení. Místo toho tyto údery zabily tucty nevinných.

KLDR by pravděpodobně jakoukoliv válku prohrála, ovšem je jasné, že má tendence bouřit se. To, že Jižní Korea výrazně naznačuje, že hodlá masivně opětovat útoky, naznačuje, že moc jinou šanci nemá.

Pokud KLDR zaútočí, Jižní Korea zaútočí zpátky stejnou silou. Tímto stylem by však konflikt mohl vyeskalovat a zničit celý poloostrov. Prohlášení, že má Soul plán vyslat úder až ke Kim Čong-unovi do ložnice, pravděpodobně diktátora nepřesvědčí, aby přestal zbrojit. Ne, že by to udělal tak jako tak, uzavírá War is Boring.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un Jaderné zbraně Atomová bomba

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy