Tisková agentura Islámského státu: Co je Amaq a proč vznikl?

Rakka - Amaq je tisková agentura, která slouží k propagandě Islámského státu a snaží se u toho svou činnost schovat pod pozlátkem objektivity. Velká část informací o původu útoků přichází poprvé právě odtud. A vše s posvěcením jejich samotných pachatelů, kteří ven pustí jen to, co se hodí propagandě teroristického státu.

Tisková agentura Amaq je zpravodajský portál úzce vázaný na Islámský stát. Dostává od něj tipy a často je mezi prvními, kdo oznámí, že IS se k útoku hlásí. Samotná agentura pracuje tak, že publikuje mnoho krátkých zpráv na šifrované aplikaci Telegram. Titulky upozornění, článků i videí používají běžný novinářský slang jako je "breaking news" či "exkluzivně". 

Svou příslušnost k islamistickým radikálům schovává také agentura za zjemněné výrazy. Zatímco oficiální kanály IS použijí výraz "vojáci chalífátu", agentura napíše "Bojovníci Islámského státu:" Oběti útoků nazve "zahraniční občané" místo pojmu "křižáci", který používá IS.

Je však třeba nenechat se zmást. Amaq vysílá do světa zprávu Islámského státu a zdánlivá nezávislost a serióznost na tom nic nemění. Ačkoliv skupina totiž není oficiálně součástí mediálního aparátu IS, funguje, jako kdyby byla.

„Stala se mnohem více součástí propagandy IS a je v současnosti její důležitou součástí. Má jako prioritu informovat o tom, že se někdo přihlásil k zodpovědnosti za útok,“ řekl podle serveru NY Times o agentuře Charlie Winter, který se zabývá výzkumem mezikulturního násilí. 

Islámský stát si nadále ponechává svou oficiální stanici Al Bayan a také měsíčník Dabiq. Dále pod něj spadá mnoho produkčních společností, které pravidelně vydávají děsivá videa. Také má každá provincie státu mediální centra, která se starají o lokální záležitosti. Veškeré zprávy jsou pečlivě konstruovány tak, aby zaujaly co nejvíce potenciálních rekrutů a zároveň podporovali oficiální ideologii.

Přes veškeré snahy o zdánlivou nezaujatost je třeba mít na paměti, že hlavní funkcí Amaqu je propaganda pro IS. Jako příklad slouží titulek, který minulý říjen v rámci "zpravodajství" agentury vyšel. Americké speciální síly ve spolupráci s Kurdy osvobodili několik desítek vězňů ISIS na severu Iráku. Nadpis hlásal - "Pokažená zásobovací akce americké armády". 

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) radikalizace Terorismus islám

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy