KLDR vypálila raketu na Japonsko. Vláda vyzvala obyvatele, aby se schovali do krytů

Tokio - Severní Korea odpálila další raketu. Oznámila to podle televize NHK japonská vláda, která varovala obyvatele v severním Japonsku, ke kterému střela mířila, před možným nebezpečím. Střela neznámého typu nakonec nad Japonskem přeletěla.

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do pacifického oceánu. Informovaly o tom Japonsko a Jižní Korea. Odpálení rakety potvrdil také Pentagon.

Raketa podle něj nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku. Naposledy proletěl nad Japonskem projektil vypálený KLDR v roce 2009, upozorňuje agentura Reuters.

Stanice NHK přerušila vysílání a opakovaně vyzývala obyvatele regionu Tóhoku na severovýchodě Japonska, aby se z preventivních důvodů odebrali do podzemních krytů či setrvali ve staticky pevných budovách.

Raketa se po přeletu nad Japonskem rozlomila na tři části a dopadla do oceánu východně od ostrova Hokkaido. Uvedla to agentura Reuters.

Hlavní tajemník japonské vlády Yoshihide Suga popsal poslední test jako "bezprecedentní" hrozbu. Řekl, že Japonsko v reakci na incident přijme "odpovídající kroky".

"Raketa odstartovala z KLDR a proletěla nad Japonskem," řekl podle CNN mluvčí Pentagonu Rob Manning s tím, že jeho tým start stále analyzuje.

"Musím přiznat, že dnešní ranní incident je pro nás vážnou hrozbou, protože raketa zřejmě prošla vzdušným prostorem," řekl na tiskové konferenci japonský televizní zpravodaj NHK . "Mohlo by to ohrozit mír a bezpečnost v oblasti Asie a Tichomoří. Je to také velmi nebezpečné a problematické, co se týče bezpečnosti provozu letadel a lodí. Jde o zjevné porušení rezolucí OSN a odsoudíme to co nejsilněji to půjde," dodal.

Japonská vláda v reakci na odpálení rakety varovala obyvatele v severním Japonsku před možným nebezpečím. Japonská armáda se podle Reuters raketu nepokoušela sestřelit. Jižní Korea uvedla, že raketa urazila zhruba 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů.

KLDR v posledních měsících provádí raketové testy, které Japonsko, Jižní Korea a také USA odsuzují. Ke kritice se přidala také Čína s Ruskem, které jsou tradičními spojenci Pchjongjangu.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Japonsko raketa Šinzó Abe

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy