KLDR může být zničena díky malému přístroji, který možná máte doma. Analytik nastiňuje možný scénář

Washington - Analytici a vojenští experti nejen z USA a Jižní Koreje přemýšlejí, jak se zbavit severokorejského vůdce Kim Čong-una a nenapáchat při tom katastrofální škody. S neobvyklým návrhem přišel Jocko Willink, někdejší příslušník amerického vojenského útvaru Navy SEALs, který pro americká média píše komentáře.

Willink svůj na první pohled neobvyklý nápad zveřejnil na Twitteru. Zřejmě šlo jen o vtipnou pozvánku, jak se vypořádat se severokorejskou krizí, ale právě jeho plán by podle experta paradoxně mohl fungovat – a to bez jediné vystřelené kulky.

Návrh Willinka totiž neobsahuje žádné tajné vojenské údery ani jiné pohyby vojáků jakéhokoliv druhu. Namísto bomb Willink navrhujte, aby Američané na zemi svrhli iPhony. 

„Shoďte na ně 25 milionů iPhonů a přes satelity do nich pusťte zdarma wifi,“ navrhuje bývalý příslušník americké armády. Zatímco návrh sám o sobě zní spíše fantasticky a jako za vlasy přitažený, Yun Sun, odborník na Severní Koreu ze střediska Stimson, říká, že tento koncept by v praxi mohl fungovat.

„Kim Čong-un si uvědomuje, že jakmile bude společnost otevřená a severokorejští lidé si uvědomí, co jim chybí, Kimův režim bude neudržitelný a bude zničen," řekl Sun pro server Business Insider. Z tohoto důvodu by se vláda Severní Koreje důrazně postavila proti jakýmkoli opatřením, která by mohla vycházet z Willinkova (či podobného) návrhu.

Sun poukázal na to, že Jižní Korea již dříve vypouštěla balónky, které k sobě měly přivázané brožury a DVD, což se severokorejskému režimu vůbec nelíbilo. Z tohoto důvodu by Severní Korea zcela jistě odmítla i iPhony zdarma pro celou populaci, která čítá zhruba 25,2 milionu lidí.

Severní Korea už teď tvrdě trestá obyčejné občany, kteří sledují jihokorejská média, takže existuje dobrý důvod si myslet, že poskytnutí přístupu k internetu nebo dalším zařízením by v konečném důsledku mohlo vést ke smrti těch Severokorejců, kteří by je používali.

„Ale v čistě praktickém smyslu mají USA jen málo možností. Válka se Severní Koreou by mohla odstartovat jaderný konflikt. „Nezbaví se jaderných zbraní, dokud se jejich režim i společnost nezmění," řekl Sun. „Tento přístup může být cesta na dlouhou trať, ale má naději na úspěch."

Související

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké) iphone

Aktuálně se děje

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

včera

Aktualizováno včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

včera

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Výsledkem mírového summitu bude prohlášení lídrů. Návrh textu se dostal na veřejnost

Ve Švýcarsku dnes druhým dnem vyvrcholí mírový summit, na němž světoví lídři hledají cestu k míru na Ukrajině. Podle zjištění agentury Reuters bude jejím výsledkem komuniké, v němž se píše o válce Ruska proti Kyjevu. Návrh také obsahuje výzvu k respektování územní celistvosti Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy