Tisíce lidí utíkají před hrozbou erupce sopky Agung

Jakarta - Více než 14.000 obyvatel z vesnic ležících poblíž sopky Agung na indonéském turistickém ostrově Bali bylo evakuováno kvůli bezprostřední hrozbě erupce tohoto vulkánu.

Jeho aktivita stále sílí a úřady už zvýšily stupeň varování pro okolí hory Agung na čtvrtý, to znamená nejvyšší stupeň. Sopka Agung se rozbouřila po více než půl století, série jejích erupcí mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než tisícovku obětí a stovky zraněných.

Indonésie má téměř 130 aktivních sopek, což je více než kterákoli jiná země na světě. Agung je s výškou 3142 metrů nad mořem nejvyšší horou na Bali. Leží na severozápadě ostrova, vzdálená přes dvě hodiny jízdy autem od známých turistických letovisek. Přesto je častým cílem návštěv skupin zahraničních turistů.

Okolí vulkánu bylo nyní až do vzdálenosti 12 kilometrů vyhlášeno uzavřenou zónou se zakázaným přístupem. Vulkanolog Gede Suantika pracující pro indonéskou vládu označil situaci za "znepokojivou". "Panují obavy, že dojde k náhlé erupci," citovala experta agentura DPA.

V blízkosti sopky Agung žije celkem asi 80.000 lidí, mnozí v bídných podmínkách. Více než 14.000 z nich muselo opustit své příbytky a vládou poskytnutými nákladními auty bylo převezeno do nouzových útočišť ve školách, sportovních halách ale i na otevřeném prostranství. Tam jsou jim rozdělovány potraviny a pitná voda, podle úřadu pro řešení katastrof se na akci podílí přes 10.000 pomocných pracovníků.

Související

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Více souvisejících

sopky sopka Agung (Bali) indonésie

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy