Hrozí bezprostřední erupce. Pyroklastický proud je smrtící, říká vulkanolog o sopce Agung

Jakarta - Série erupcí sopky Agung, která se tyčí na ostrově Bali do výšky 3031 metrů nad mořem, si mezi roky 1963 a 1964 vyžádala více než 1000 obětí. A nyní hrozí další katastrofa. Listu The Guardian to řekl Scott Bryan z queenslandské univerzity.

"Fakt, že během posledního týdne narůstá intenzita seizmických otřesů pod sopkou a dochází k nim v menší hloubce, je dobrým indikátorem toho, že magma stoupá k povrchu," vysvětluje Bryan.

Vedle otřesů podle něj blízkost erupce mohou určit další dvě znamení: plyny unikající z vrcholku vulkánu a vypoulení povrchu sopky. Únik plynů je znamením toho, že tlak pod povrchem povážlivě vzrostl, sune magma směrem k vrcholu a během tohoto procesu se uvolňují plyny a pára.

Láva v letech 1963 až 1964 tekla do vzdálenosti sedm kilometrů od vulkánu a přeživší podle australské televize ABC vzpomínají na "déšť popela".

Nejnebezpečnějším jevem, který doprovází sopečné erupce, je však pyroklastický proud, jenž bývá někdy označován jako žhavé mračno. Jedná se o vlnu žhavých sopečných plynů smíšených s úlomky magmatu a sopečného popela s teplotou od 100 do 1000 stupňů Celsia, která se pohybuje po sopečném svahu rychlostí i několik stovek kilometrů za hodinu.

Podle Bryana nelze rozsah erupce předvídat. Možnou intenzitu erupce ilustruje na příkladu láhve coca-coly: "Pokud s ní člověk zatřese a uvolní víčko, vypění všechna ven. Pokud ji ale nechá den stát otevřenou a pak s ní zatřese, nestane se nic - všechen plyn vyprchal."

Související

Ilustrační foto

Letiště na Bali obnovilo provoz, hrozba výbuchu sopky Agung ale trvá

Jakarta - Dnes odpoledne místního času (ráno SEČ) byl obnoven provoz na mezinárodním letišti na indonéském ostrově Bali. Otevření dopravního uzlu umožnila skutečnost, že oblaka popela ze sopky Agung změnila směr. V oblasti však stále platí nejvyšší stupeň varování před případnou velkou erupcí.

Více souvisejících

sopka Agung (Bali) sopky indonésie katastrofy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy