Půjde Jížní Korea do války? Její prezident chce jaderné zbraně

Soul - Při setkání amerického a jihokorejského prezidenta minulý týden diskutovali oba státníci možnost vývoje speciálních jaderných ponorek. Připravuje se tak Korea na jadernou válku? Nebo jen posiluje obranu?

Schůzka dvou prezidentů, Mun Če-ina a Donalda Trumpa, provázela diskuze o možné výrobě či pronájmu jaderných ponorek. To oznámil světu jeden z jihokorejských vládních úředníků.

I když nepřidal žádné další detaily rozhovoru, dokazuje to podle serveru The Diplomat, že si jihokorejský prezident přeje mít ve svém arzenálu i jaderné ponorky, a to v co nejbližší době.

Je takový scénář však vůbec možný? Podle serveru The Diplomat jen těžko. Pro začátek je třeba si uvědomit, že jakýkoli pronájem jaderných ponorek od amerického námořnictva je velmi nepravděpodobný, a to hned z několika důvodů.

Za prvé - mělo by to za následek prudký vzrůst jaderné hrozby, což USA nechtějí dopustit. Za druhé - Američané nejspíš nebudou chtít sdílet se svými spojenci citlivá data o vývoji jaderných zbraní. A v neposlední řadě jde o fakt, že si Korejská republika nebude moci takovou investici dovolit.

"Spojené státy nikdy v historii neprodali své jaderné ponorky cizí zemi," potvrzuje domněnku jihokorejský úředník.

Pokud by mělo k obchodu dojít, Jižní Korea by měla zájem o nejméně tři takové ponorky. Cena pronájmu by se podle zasvěcených vyšplhala na 9 miliard amerických dolarů, a to jen bez obsluhy.

Podle některých místních sdělovacích prostředků měla Jižní Korea v plánu sestrojit jadernou ponorku. Takový projekt vznikl v roce 2003 a měl název "Iniciativa 362". O rok později však byl ukončen, jelikož byl prozrazen veřejnosti a o projekt se začala zajímat Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Jaderné ponorky pro Jižní Koreu tak nejspíš zůstanou jen v oblasti přání. Pronájem je téměř vyloučený a vlastní výroba by trvala s pomocí zvenčí nejméně pět let. Bez zahraniční spolupráce je výroba atomové ponorky značně nepravděpodobná.

Soul se navíc zavázal Spojeným státům, že nebude těžit uran pro vojenské účely, ale jen pro soukromé, jako je např. jaderná energie. Korejská republika je také jednou ze zemí, která v roce 1975 podepsala Smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Tento dokument do této chvíle neporušila.

Související

armáda Jižní Korea (Republic of Korea army - ROK army)

Jižní Korea po provokacích KLDR povolala do akce dělostřelce

Jižní Korea označila v pátek dělostřeleckou palbu Severní Koreje nedaleko pohraničních ostrovů za provokaci a varovala, že v reakci přijme vhodná opatření. Na pohraničním ostrově Jon-pchjong ve Žlutém moři spustila dělostřelecké cvičení, uvedla agentura Anadolu.

Více souvisejících

armáda Jižní Korea Jižní Korea USA (Spojené státy americké) Mun Če-in Atomová bomba Jaderné zbraně Ponorky

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 31 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy