Kambodža se mění v diktaturu. Soud rozpustil největší opoziční stranu

Phnompenh - Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), která je největší opoziční stranou v zemi, má být dle nejvyššího soudu rozpuštěna. Premiér Hun Sen, který se drží u moci už 32 let, se tak několik měsíců před parlamentními volbami zbavil nebezpečné konkurence.

"Nejvyšší soud nařídil rozpustit Kambodžskou národní stranu záchrany a zakázal 118 jednotlivcům... politickou činnost na pět let počínaje dnem oznámení rozsudku," sdělil soudce.

Vláda dlouhodobě obviňovala Kambodžskou národní stranu záchrany, že usiluje o její svržení, a obrátila se na soud s žádostí o její rozpuštění. Vůdce kambodžské opozice a šéf CNRP Kem Sokha byl již v září obviněn z velezrady a více než polovina členů strany už ze strachu před zatčením uprchla ze země.

CNRP obvinění již dříve odmítla jako politicky motivovaná. Dcera Kema Sokhy dnes prohlásila, že mezinárodní společenství by nyní mělo na Kambodžu uvalit sankce.

Mezinárodní organizace pro lidská práva kritizovaly verdikt soudu, v jehož čele stojí člen Hun Senovy vládní strany. Aktivisté uvedli, že Kambodža se nyní stala de facto zemí jedné strany a že volby plánované na příští rok zcela ztratily význam.

Pronásledování opozice není v Kambodži novým jevem. Podezření téměř vždy padá na 65letého Hun Sena a jeho okolí, napsala BBC. Hun Sen v minulosti patřil k Rudým Khmerům, ale zběhl od nich a v Kambodži vládne od roku 1985.

Související

Tchaj-Wan

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 svých občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny slibující vysoké mzdy za práci v oblasti technologií. Zločinci Tchajwance po příjezdu nutili pracovat v call centrech, která sloužila k podvodům zaměřeným na pevninskou Čínu. Z Číňanů měli pracovníci lákat peníze na neexistující vládní poplatky a investiční příležitosti, informovala dnes agentura AP.

Více souvisejících

Kambodža Kem Sokha (kambodžský opozičník) Hun Sen (premiér Kambodži)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy