Hrozí mohutná erupce. Ze sopky na Bali už vytéká lahar, je nebezpečnější než láva

Jakarta - Indonésie zvýšila varování před vulkánem Agung na nejvyšší možný stupeň. Sopka již nyní chrlí popel. Lidi žijící v okruhu do deseti kilometrů mají být okamžitě evakuováni, neboť bezprostředně hrozí větší výbuch.

Mezinárodní letiště v balijské metropoli Denpasaru bylo uzavřeno, informovala agentura Reuters. Denně odbaví nejméně 5000 zahraničních turistů a 15.0000 až 20.000 domácích návštěvníků. Zatím se uzavření letiště dotklo 445 letů, z toho 196 mezinárodních.

Indonéské dopravní úřady sdělily, že nasadily 100 autobusů, které odvážejí pasažéry z mezinárodního letiště k trajektům, s jejichž pomocí mohou opustit Bali.

Sopka Agung chrlí od víkendu oblaka bílého a šedého popela do výšky několika tisíc metrů a z kráteru se řine takzvaný bahnotok či lahar, tedy směs sopečného popela, úlomků ztuhlé lávy a velkého množství vody. Lahary jsou podle vědců nebezpečnější než tekoucí láva, protože se pohybují mnohem rychleji.

"Občasné slabé výbuchy jsou slyšet do vzdálenosti 12 kilometrů od vrcholu. V noci byly vidět plameny, což znamená, že případná erupce může nastat kdykoli," uvedl v prohlášení indonéský úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Mluvčí úřadu Sutopo Purwo Nugroho na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že v evakuační zóně se nachází 22 obcí. Z odhadovaných 100.000 lidí, kteří tam žijí, jich odešlo do bezpečí asi 40.000.

"Opravdu žádáme lidi v nebezpečné zóně, aby hned odešli, hrozí větší erupce," vyzval mluvčí. Někteří lidé ale podle něj stále vyčkávají, protože ještě nebyla evakuována jejich hospodářská zvířata. "Úřady budou oblast procházet a přesvědčovat lidi. Pokud to bude třeba, budeme je evakuovat nuceně," dodal. Podle mluvčího je v kráteru sopky již vidět láva, "která nepochybně vyteče na svahy vulkánu".

Vulkán se nachází zhruba 70 kilometrů od hlavních turistických letovisek. České ministerstvo zahraničí ve svém aktualizovaném doporučení uvedlo, že čeští cestovatelé a občané pobývající na Bali by měli dbát zvýšené obezřetnosti a sledovat vývoj situace v místních sdělovacích prostředcích.

V případě trvajícího uzavření letiště v Denpasaru a potřeby odcestovat z Bali doporučuje Černínský palác využít lodního spojení z přístavu Gilimanuk (západ Bali) na Jávu a následně přepravu pozemní cestou do Surabaye, odkud se létá do Jakarty. Ve městě Surabaya mohou čeští turisté využít konzulární asistenci Honorárního konzulátu České republiky. Alternativou by mohla být přeprava z přístavu Padangbay (jihovýchod Bali) na ostrov Lombok, a odtud letecky do Jakarty na návazné mezinárodní spoje.

Související

Ilustrační foto

Letiště na Bali obnovilo provoz, hrozba výbuchu sopky Agung ale trvá

Jakarta - Dnes odpoledne místního času (ráno SEČ) byl obnoven provoz na mezinárodním letišti na indonéském ostrově Bali. Otevření dopravního uzlu umožnila skutečnost, že oblaka popela ze sopky Agung změnila směr. V oblasti však stále platí nejvyšší stupeň varování před případnou velkou erupcí.

Více souvisejících

sopka Agung (Bali) indonésie sopky

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy