Jak probíhala záchrana severokorejského zběha? Chirurg v jedinečném rozhovoru odkryl detaily

Soul - Každý den na ambulanci je pro lékaře hektický, avšak dnes se měla přihodit zvláštní událost, na kterou do smrti nezapomene. Během noční služby na klinice ho vyrušil telefonát, že k němu míří pacient ve vážném stavu, který je převážen elitní americkou helikoptérou.

"Dostal jsem krátkou zprávu o tom, že vezou těžce zraněného vojáka, který byl postřelen Severokorejci v demilitarizované zóně," popisuje chirurg Lee Kuk-čong první okamžiky, když se šel na pacienta podívat přímo na přistávací plošinu pro helikoptéry. "Jeho životní funkce byly nestabilní, měl nízký krevní tlak a umíral kvůli šoku," řekl lékař.

"Byl jako rozbitá nádoba, nedokázali jsme do něj dostat dostatek krve, protože všechno zase vyteklo ven," dodal Lee. Jeho pacientem byl čtyřiadvacetiletý severokorejský voják identifikovaný jako Oh Chong-song. Během dramatického útěku přes demarkační hranici rozdělující Korejský poloostrov byl svými bývalými kolegy zastřelen pětkrát.

Následná operace trvala více než šest hodin, Lee Kuk-čong během toho pořídil i videozáznam, který novinářům poskytl se souhlasem pacienta. Během prvních 30 minut po převozu se lékařský tým soustředil na to, aby Oh pokračoval v dýchání. "Měl jednu kulku v pravém kolenním kloubu, druhý zasáhl sval na paži, třetí na zádech. Jednu měl také v hrudi a rameni," popisuje Lee.

To nejhorší však mělo teprve přijít. Když se chirurg snažil dostat ze střev kulku, narazil na něco, co za celý život ještě nespatřil - parazity. "Dlouzí paraziti se mu snažili dostat z těla. všechno bylo pokryto červenou krví, ale ti paraziti byli bílí. Jasně jsme je všichni přítomni viděli, jak se svíjejí a lezou ven," řekl lékař s tím, že nejdelší tvor měl 27 cm.

Podle Lee byl zdravotní stav Oha tak vážný, že několikrát hrozilo, že zemře přímo na operačním stole. "Je zázrak, že to všechno přežil," tvrdí lékař. Ten se s pacientem během té doby docela sblížil a nyní se ho snaží chránit před vnějšími vlivy. "Jsem na něj velmi pyšný. Urazil dlouhou cestu za svobodou. Zní to jednoduše, ale ve skutečnosti je to strašně těžké. Takže ano, obdivuji ho za to," řekl chirurg s tím, že spolu tráví spoustu času.

Oh podle zpráv momentálně chodí, mluví a o hygienu se taky postará sám. jeho zotavení je rychlé, přesto stále hrozí, že kvůli žloutence typu B mu selžou každým dnem játra, trpí také tuberkulózou. U pacienta se také objevil posttraumatický stres a Lee tak požádal úřady a policii, aby se svým výslechem počkali, než bude Oh zcela zdravý.

"Ve volném čase poslouchá hudbu a dívá se na americké a jihokorejské filmy a seriály. Řekl mi, že seriály z jihu má hodně rád, že je zná z domova. Hodně mě to překvapilo, protože to znamená, že jihokorejská tvorba se na sever šíří ve velkém a lidé mají tak povědomí o tom, jak to mimo jejich zemi vypadá," svěřil se Lee.

Jihokorejská vláda doufá, že pacient by mohl jako aktivní voják ve službě mít důležité a cenné údaje o severokorejské armádě. Slíbila však, že o jeho zotavení a účet za hospitalizaci se postará, i kdyby jim zběh nemohl poskytnout žádné informace. Podle Leeho je nebezpečné s pacientem nyní mluvit o jeho domovu, Oh se stále probouzí z nočních můr uprostřed noci a bojí se, že je stále v KLDR.

"Museli jsme do pokoje pověsit jihokorejskou vlajku. První věc, na kterou se po probuzení ptá, je, zda je skutečně v Jižní Koreji," prozradil chirurg. Oha bude po zotavení čekat policejní výslech, podle standardního postupu by měl od jihokorejské vlády získat podporu a status azylanta, poté se může zapojit do běžného života v zemi. Mnoho uprchlíků se přidává k armádě, Oh však řekl, že by chtěl studovat práva.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Surgery (chirurgie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy