Existuje něco horšího než nacistický koncentrační tábor? Ano, říká přeživší Osvětimi

Pchjongjang - Politické vězeňské nebo pracovní tábory v Severní Koreji jsou minimálně stejně hrozivé nebo dokonce i horší než nacistické koncentrační a vyhlazovací tábory za holokaustu, uvedl Thomas Buergenthal, přeživší z Osvětimi a jeden ze tří mezinárodních soudců, kteří se domnívají, že by měl být severokorejský vůdce Kim Čong-un postaven před soud za zločiny proti lidskosti.

"Po zhlédnutí všech důkazů jsem přesvědčen o tom, že situace v severokorejských táborech je stejně strašlivá nebo dokonce horší než to, co si pamatuji z nacistických koncentračních táborů ze svého mládí," uvedl Buergenthal, který se jako dítě ocitl v několika táborech po Polsku. Prý nemůže hrozné poměry v Severní Koreji přirovnat ani k ohavnostem, kterých byl svědkem za celou svou kariéru aktivisty za lidská práva.

Kromě Buergenthala se nyní Severní Korejou zabývají i další dva soudci. Jedním z nich je Navi Pillay, bývalý komisař OSN pro lidská práva a předseda tribunálu za válečné zločiny v Rwandě, a Mark Harmon, který má zkušenosti se soudem zabývajícím se Rudými Khméry v Kambodži. Všichni tři společně vyslechli výpovědi uprchlíků, bývalých vězňů a dozorců ze Severní Koreje.

Přesná zpráva bude zveřejněná příští týden, už nyní mají však soudci jasno v tom, že je dost důkazů, aby Kim Čong-una obžalovali z nejméně 10 typů zločinů proti lidskosti. Tyto zrůdnosti zahrnují sexuální násilí, zotročování, mučení nebo vraždy, ke kterým dochází každodenně v politických vězeňských táborech na rozkaz vůdce země a dalších členů předsednictva vlády.

"Tohle opravdu nemá žádné srovnání na světě, něco tak hrozného se nedělo v minulosti ani teď," řekl Navi Pillay. "Jsou to opravdu zvěrstva na maximální úrovni, tato taktika je používána k zastrašování a ovládnutí obyvatelstva," domnívá se soudce. Dynastie Kimů vládne KLDR po tři destinace, kdy vůdci udržují absolutní kontrolu nad chodem země a životy obyvatelstva. Kdokoliv se vzepře, je označen za nepřítele lidu a režimu a skončí on i celá jeho rodina včetně dětí ve vězeňských táborech.

Kromě těchto brutálních táborů si udržuje režim i instituci "převýchovy". Ta je stejně hrozivá, ale odsouzení zde jsou držení jen na konkrétní období a pak propuštění, zatímco ve vězeňských táborech máte doživotní trest, který se může přenášet i na vaše potomky a jejich děti. Dnes analytikové odhadují, že je v táborech drženo až 130 tisíc lidí.

Tři soudci se zabývali výpověďmi svědků, kteří pokryli zhruba roky od 1970 až 2006. ve svědectvích se mluvilo o hladovějících vězních, kteří byli zastřeleni poté, co byli nachytáni při pokusu sehnat si jídlo. Tisíce lidí pak zemřelo na podvýživu či přepracovanost, pracovní doba v táborech je kolem 20 hodin denně v dolech. Ženy nejčastěji čelí zase znásilnění a úmrtím jako následek amatérské lékařské péče, na kterou jsou donucené jít, když se u nich zjistí těhotenství.

Jedním ze svědků byl i bývalý severokorejský diplomat Tche Jong-ho, který utekl s rodinou ze země, protože nechtěl být nadále "moderním otrokem" a nepřál si, aby jeho syn vedl stejný život. Tche před svým útěkem sloužil na ambasádě v Londýně, je tak jedním z nejvýše postavených úředníků KLDR, kteří zemi opustili. Tche sice v táborech osobně nebyl, ale jako člen úřednictva o nich věděl. Znal taky vysoce postavené členy strany, kteří byli do táborů posláni jako součást čistek následovaných po popravě Kimova strýce a rádce.

Severní Korea striktně žaloby odmítá a tvrdí, že veškeré "důkazy" jsou zfalšované a svědci placení agenti USA. Mezinárodní právo je však také skeptické v možnosti, že by Kim Čong-un skutečně povstal před mezinárodním tribunálem, protože k jeho zřízení je potřeba souhlas pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Rusko i Čína přitom dlouhodobě nepřipouští tuto možnost a dále nad severokorejským vůdcem drží ochranou ruku.

Související

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Soudnictví Haagský tribunál Koncentrační tábory Kim Čong-un

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy