Muž v Austrálii čelí obviněním, že domlouval obchody pro KLDR. Včetně částí raket

Sydney - Australští policisté zatkli muže ze Sydney, kterého viní z domlouvání obchodů pro Pchjongjang, včetně prodeje komponentů používaných v balistických raketách.

Jeho cílem prý bylo zajistit severokorejskému režimu příjmy ve výši desítek milionů dolarů, napsala agentura AP. Aktivity 59letého naturalizovaného Australana podle policie porušovaly sankce OSN i Austrálie proti KLDR.

Federální policie dnes uvedla, že zatčený Chan Han Choi prostřednictvím šifrovaných komunikačních kanálů jednal o dodávkách zbraní hromadného ničení. Také se prý snažil ujednat prodej severokorejského uhlí do Indonésie a Vietnamu. Vyšetřovatelé proti němu vznesli obvinění na základě více než dvacet let starého zákona o zbraních hromadného ničení, přičemž jde v Austrálii o první případ svého druhu.

"AFP (australská federální policie) má za to, že tento muž byl věrným agentem Severní Koreje, který věřil, že jedná ve prospěch nějakého vysokého vlasteneckého cíle," řekl asistent komisaře federální policie Neil Gaughan. Zadrženému prý hrozí až deset let vězení a úřady mu odmítli možnost propuštění na kauci.

Policie má prý důkazy o tom, že údajný ekonomický agent Pchjongjangu byl v kontaktu "s vysoce postavenými činiteli Severní Koreje". Čelí celkem šesti obviněním v souvislosti se snahami dohodnout prodej uhlí, naváděcího softwaru pro balistické střely a severokorejského zbrojního know-how jiným "mezinárodním entitám". Policie zároveň ujistila, že Chanovo počínání nepředstavovalo pro Australany žádné přímé ohrožení.

"Vím, že tato obvinění vypadají hrozivě. Chci proto jasně říct, že nenaznačujeme, že by se kdy na australskou půdu dostaly jakékoli zbraně nebo součásti střel," uvedl Gaughan. "Tvrdíme, že veškeré aktivity se odehrávaly v zahraničí," dodal.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Austrálie Policie Austrálie špionáž

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy