KLDR vyšle na olympiádu orchestr. Kimova dívčí kapela patrně zůstane doma

Soul - Severní Korea vyšle 140členný orchestr do Jižní Koreje jako součást delegace svých umělců, kteří v zemi vystoupí během zimních olympijských her. Podle jihokorejské vlády se na tom dnes v pohraničním demilitarizovaném pásmu dohodli zástupci obou Korejí.

KLDR minulé úterý při prvních oficiálních rozhovorech s Jižní Koreou od roku 2015 oznámila, že vyšle svou delegaci na zimní olympiádu v Jižní Koreji. Dnešní rozhovory, které se uskutečnily na severokorejské straně pohraniční vesnice Pchanmundžom, se zaměřily na podrobnosti kolem vyslání umělecké delegace KLDR na olympiádu, včetně jejího složení a také termínů a míst představení severokorejských umělců.

Orchestr z KLDR vystoupí v metropoli Soulu a ve městě Kangnung, kde se uskuteční některé z olympijských soutěží, uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

V závěrečném prohlášení vydaném po dnešních mezikorejských jednáních naopak není zmínka o známé severokorejské dívčí skupině Moranbong, jejíž kapelnice se účastnila rozhovorů. Členky skupiny Moranbong, které vybírá osobně severokorejský vůdce Kim Čong-un, vystupují často v minisukních a v botách na vysokých podpatcích, zpívají a hrají na různé hudební nástroje, včetně houslí, elektrických kytar a kláves a v KLDR jsou velmi populární. Skupina je poplatná Kimovu režimu, ale svými vystoupeními značně připomíná jihokorejské popové kapely.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení se zástupci obou Korejí sejdou znovu ve středu, tentokrát na jihokorejské straně vesnice Pchanmundžom, aby projednali účast severokorejských sportovců na hrách. Do olympijské krasobruslařské soutěže se kvalifikovala severokorejská sportovní dvojice Rjom Te-ok a Kim Ču-sik. Jižní Korea dnes podle agentury AP uvedla, že se zástupci obou Korejí navíc už v zásadě dohodli na vyslání společného týmu hokejistek a sdělili to Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), který musí tento plán schválit.

Mluvčí jihokorejského ministerstva sportu řekl, že možný společný korejský ženský hokejový tým bude jedním z témat schůzky představitelů MOV se zástupci národních olympijských výborů Jižní Koreje a KLDR v sídle MOV v Lausanne 20. ledna. Pokud se podaří myšlenku realizovat, půjde o první společný korejský olympijský tým, napsala agentura AP.

Jihokorejský ministr sportu To Čong-hwan dnes v parlamentu prohlásil, že na schůzce v Lausanne se bude hovořit i o tom, zda korejské výpravy nastoupí na zahájení olympiády společně pod jednou vlajkou.

Agentura AP nicméně upozornila, že nedůvěra mezi Pchjongjangem a Soulem přetrvává. V neděli komunistický režim pohrozil, že by mohl zrušit plán vyslat na olympijské hry svou delegaci kvůli údajným "odporným" snahám Soulu mezikorejské usmiřování mařit. Varování je však mírnější než obvyklá agresivní severokorejská rétorika a podle agentury AP se zdá, že poslední náznaky oteplování na Korejském poloostrově nejsou bezprostředně ohroženy.

"Měli by vědět, že vlak a autobus, které povezou naši delegaci na olympiádu, jsou stále v Pchjongjangu," napsala severokorejská oficiální agentura KCNA. "Jihokorejské úřady by se měly raději zamyslet, jaké nepříznivé následky by mohlo mít jejich nezdvořilé chování," varovala KCNA. Agentura kritizovala jihokorejského prezidenta Mun Če-ina za to, že prý přiznal zásluhu na konání mezikorejských jednání americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Olympijské hry 2018 Kim Čong-un skupina Moranbong (KLDR) Mezinárodní olympijský výbor

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy