Na Srí Lance zuří náboženská válka. Útočte na muslimy, šírí se výzva po internetu

Kolombo - Střety mezi buddhisty a muslimy na Srí Lance pokračují, a to navzdory vyhlášení výjimečného stavu. Mluvčí policie Ruvan Gunasekera sdělil, že během násilí zahynuli dva lidé.

Potyčky vypukly v oblasti turistického města Kandy. Vyvolala je smrt buddhisty z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci pak v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady již v pondělí v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda tam vyslala vojáky a elitní policisty.

Mluvčí srílanské vlády Radžitha Senaratne řekl, že vláda požádala poskytovatele internetových služeb, aby blokovali sociální sítě, když se na facebooku objevily výzvy k útokům na muslimy.

Kromě zmíněného buddhisty zahynul i mladý muslim, jehož tělo bylo nalezeno v úterý ve vypálené budově v obci Digana v okrese Kandy. Zničeno bylo asi 100 domů a obchodů, několik mešit a velké množství aut, především v obci Digana. Při dnešních střetech mezi buddhisty a muslimy v obci Menikhinna nedaleko města Kandy utrpěli zranění tři zasahující policisté.

Školy ve městě Kandy, které je střediskem hojně navštěvované oblasti s řadou významných buddhistických památek a čajových plantáží, jsou v důsledku nepokojů zavřené. Sedm lidí bylo zatčeno kvůli porušení zákazu vycházení a provokování nepokojů.

Častým cílem turistů je právě posvátné město Kandy, kde je podle buddhistické tradice uložen Buddhův zub, jedna z nejcennějších buddhistických relikvií.

Agentura AP v úterý napsala, že násilnostmi jsou postiženy některé obce v okolí Kandy, nikoli město samo. Není jasné, jak vyhlášení výjimečného stavu ovlivní život na Srí Lance. V úterý odpoledne prý v metropoli Kolombu a řadě dalších měst a vesnic nebyly známky posílených bezpečnostních opatření patrné.

Související

Více souvisejících

srí lanka Muslimové Buddhismus (náboženství)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 28 minutami

před 29 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy